Merkez'in yeni politikasının etkileri görülmeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Merkezin yeni politikasının etkileri görülmeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2011 10:49

Merkez Bankası, düşük faiz politikası ve yüksek karşılık oranlarından oluşan yeni politikasının sonuçlarının alınmaya başladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez'den döviz hamlesi

Merkez Bankası'nın bugün yayınladığı finansal istikrar raporunda, krediler ile cari açıktaki artışın sınırlandırılması ve kısa vadeli sermaye girişlerinin azaltılması amacıyla düşük düzeyde bir politika faizi, geniş bir faiz koridoru ve yüksek zorunlu karşılık oranlarından oluşan yeni bir para politikası bileşiminin uygulandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bankamızın bu yeni politika bileşiminin etkileri görülmeye başlanmıştır. Alınan önlemler sonrasında kredi artış hızındaki ivmelenme durmuş, mevduatın ortalama vadesi uzamaya başlamıştır. Yeni politika bileşiminin krediler üzerindeki sıkılaştırıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde daha belirgin hâle gelmesi beklenmektedir" denildi.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖRE UYARILAR

Merkez Bankası, raporunda kamu ve özel sektöre yönelik olarak da şu uyarılarda bulundu:

Haberin Devamı

Bu tedbirlerin etkinliğini artırmak ve böylece ekonomimizin dış şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirmek için her zaman vurgulandığı üzere, hem kamu hem de özel kesim için aşırı borçlanma yoluna gitmemek, tüm borçlanmalarda uzun vadeyi tercih etmek, olabildiğince Türk lirası cinsinden borçlanmayı tercih etmek ve riskleri doğru yönetmek büyük önem arz etmektedir."

Bankacılık sektörüne ilişkin göstergelerin sistemin finansal sağlamlığına işaret ettiği vurgulanan raporda, kredi koşullarındaki iyileşme, faiz oranlarının düşük seviyesi, düşen işsizlik oranı ve kredi kullanıcılarının artan borç ödeme kapasitesi sonucunda sorunlu kredi oranlarının gerilediği belirtildi.

BANKA KARLARI ÖNGÖRÜLENDEN DAHA YÜKSEK OLACAK

Kredi kalitesindeki iyileşmeye rağmen, artan rekabet sonucunda kârlılık oranlarının bir miktar gerilemekle birlikte yüksek düzeylerde seyretmeye devam ettiği kaydedilen raporda, "bankacılık sektörünün kârlılığının, yapılan fiyat ayarlamaları sayesinde yılın kalan bölümünde piyasanın öngördüğü kadar düşük olmayacağı düşünülmektedir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!