Merkez'in rekor ihalesine rekor talep

Güncelleme Tarihi:

Merkezin rekor ihalesine rekor talep
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2011 14:23

Merkez Bankası'nın bugün açtığı 1 milyar 350 milyon dolarlık rekor satış ihalesine yine rekor talep geldi. Merkez Bankası ise gerekli olması halinde, bu gibi büyük müdahalelerin devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın bugün açtığı dev döviz ihalesinde piyasa 1 milyar 832 milyon dolarlık bir talepte bulunurken, MB satışı 750 milyon dolar ile sınırlı tuttu. ihalede, ortalama fiyat 1,8630 lira oldu. Dünkü ihalede ortalama fiyat 1,8958 lira olmuÅŸtu. Â

İhalenin ardından 1.8660 TL seviyesinde olan dolar kuru 1.8700 TL'ye doğru hareketlendi.  

YÃœKSEK MÄ°KTARLI Ä°HALELER SÃœRECEK

Merkez Bankası'nda yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 4 AÄŸustos 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde gerekli gördüğü günlerde, bugün yapılan döviz satım ihalesi uygulamasına benzer ÅŸekilde yüksek miktarlı döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi saÄŸlamaya devam edebilecektir" ifadesine yer verildi.   Â

Haberin Devamı

MERKEZ MUTLAKA SONUÇ ALMALI

Osmanlı Portföy Genel Müdürü Murat Salar, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın yeni bir süreç başlattığını ve artık oyunun içinde olduğunu söyledi.

Kur sepeti olarak bakıldığında 2.20 seviyesinin kritik olduğunu ve üzerinin rel sektör açısından sıkıntı yarattığına işaret eden Salar, şöyle konuştu:

"Reel sektördeki rahatsızlık Merkez'in hedefim dediği finansal istikrarı tehdit edebilir. O da bir adım sonra finansal sistemi rahatsız edebilir. Kurlar artık hem finansal istikrarı hem enflasyonu tehdit edecek yere geldi. Merkez de bu sürece dahil olma gerekliliği gördü. Ama burada asıl önemli olan sonuç alması. Eğer bu kadar büyük bir hamleden sonra sepet tekrar 2.20'nin üzerine çıkarsa rahatsız edici olur."

Merkez'in müdahalesini olumlu bulduğunu kaydeden Salar, "Merkez Bankası bundan sonra kesin sonuç için her türlü aksiyonu almalı. Fakat dışarıdaki durum da önemli" dedi.

"MESAJI ÖNCEDEN VERMİŞTİ, ŞAŞIRMADIM"

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert de, Merkez Bankası'nın kurdaki artışın enflasyona etkisinden tedirgin olduğunu daha önce söylediğini hatırlatarak, "Devreye gireceğinin mesajını evvelden verdi. Bu yüzden hareket çok da şaşırtıcı değil. Hamle sonrasında gelen açıklamada, yine agresif satışlar gerçekleştirebilirimin mesajını verdi. Bu da bir sonraki satışın çok daha yüksek olacağının habercisi" dedi.

Cömert, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Aslında bu hamle Türk lirasındaki düşüşü engellemek için olumlu ancak Lira’daki düşüş son dönemde yabancı fonların çıkışından kaynaklandı. Bu hamleler kısa süreli etkili olsa da yeni yabancı fonlar gelmedikçe Türk lirasında düşüş devam edecek. Şu anda da küresel ekonomide böyle bir atmosfer yok ne yazık ki. Dolar /TL paritesinin önümüzdeki dönemde 1.85-1.90 arasında değişeceğini düşünüyoruz. Yılsonu tahminimiz ise 1.80 TL olacağı yönünde. Doların yine 1.90 sınırına gelmesi ve geçmesi durumunda, 1 milyar dolarlık satışın gerçekleşebileceğini söyleyebilirim."

http://twitter.com/erenguler

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!