Merkez'den IMF'ye rest

Güncelleme Tarihi:

Merkezden IMFye rest
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 12:35

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşandığını, bu sorunun aşılması için mutlaka birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim IMF'nin parasına ihtiyacımız yok" dedi.

Haberin Devamı

 Türk Lirası tanıtım toplantısı için KKTC'de bulunan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, gazetecilerin, IMF ile görüşmelere ilişkin sorusu üzerine, "Şu anda ciddi bir dolar likiditesi sorunu yaşıyoruz. Bu sorunun aşılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınması mutlaka gerekli. Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti olarak IMF'nin parasına ihtiyacımız yok ancak, önümüzdeki dönemde neyle karşılaşacağımız konusunda belirsizlikler var, o nedenle herhangi bir şekilde uluslararası piyasalara güven verebilmek açısından birtakım düzenlemelerin yapılmasında biz fayda görüyoruz ama sonuç itibariyle bu, siyasi bir karardır. Hükümetin takdirindedir" dedi. 

DÖVİZ İNEBİLİR DE ÇIKABİLİR DE

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz kurunun inebileceğini de, çıkabileceğini de ifade ederek, bunu, yaşanmakta olan mali krizin alacağı şeklin belirleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Dövizle geliri olmayanlara, dövizle işlem yapmamaları uyarısında bulunan Yılmaz, “Yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu, alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir” dedi.

KKTC Merkez Bankası'nın düzenlediği “Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na Geçiş” konulu toplantı için Lefkoşa'da bulunan Yılmaz, gazetecilerin, dövizdeki yükselişle ilgili sorularını yanıtladı.

Yılmaz, “Doların yükselmesini daha ne kadar öngörüyorsunuz?” sorusuna karşılık, şunları söyledi:

“Hiçbir Merkez Bankası Başkanı, Merkez Bankası, doların seviyesiyle

ilgili olarak fikir beyan etmez. Zaten adı üstünde dalgalı kur rejimi. Bunu biz

belirlemiyoruz, piyasa belirliyor. Dolayısıyla yaşanmakta olan mali çalkantının derinleşmesi, boyutu, alacağı yön, döviz piyasaları üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde kur inebilir de çıkabilir de ama bunu belirleyecek olan yaşanmakta olan mali krizin alacağı şekildir.”

Türkiye'nin 2002'den itibaren dövizde dalgalı kur rejimi uyguladığını, sabit kur rejiminde riskin kamunun üzerinde olduğunu, dalgalı kur rejiminde ise kur riskinin, piyasanın, vatandaşların ve şirketlerin üzerinde olduğunu anımsatan Durmuş Yılmaz, vatandaşlara şu uyarıda bulundu:

Haberin Devamı

“Bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, her zaman, Türk Lirası ile işlem yapın, tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve muamelelerinizi Türk lirası ile yapın. Mümkün olduğu kadar, döviz geliriniz yoksa, döviz borçlanmayın. Aynı tavsiyeyi yapmaya devam ediyoruz. Döviz geliri olmayanlar dövizle işlem yapmasınlar, Türk Lirası'yla işlem yapsınlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!