'Merkez'de boşluk riski

Güncelleme Tarihi:

Merkezde boşluk riski
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 17:33

AK Parti’de olağanüstü kongre 22 Mayıs’ta yapılacak. Genel başkan belli olduktan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümeti kurma görevini verecek. Hükümetin kurulması ve güven oylama sürecinin Haziran ayının ilk haftalarında tamamlanması bekleniyor. Ancak süreç uzarsa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) açısından bir risk doğacak.

Haberin Devamı

Erdem Başçı’nın görev süresinin dolmasının ardından Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya başkan olarak atandı. Para Politikası Kurulu’nun 7 üyesinden dördü yönetim komitesi olan başkan yardımcılarından oluşuyor. Kalan bir üye Banka Meclisi’nden seçiliyor, bir üye de bağımsız bir kişinin atanmasıyla Kurul üyesi oluyor. 19 Nisan tarihinden önce PPK; Erdem Başçı, Banka Meclisi üyeliğinden gelen Ahmet Faruk Aysan, başkan yardımcıları Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Mehmet Yörükoğlu ve bağımsız üye Abdullah Yavaş’tan oluşuyordu. Çetinkaya başkan olunca bir üye, Turalay Kenç’in de 29 Nisan’da süresi dolunca iki üyenin yeri boşaldı. 24 Mayıs tarihinde PPK Murat Çetinkaya başkanlığında, Aysan, Şahin, Yavaş ve Yörükoğlu’nun katılımı ile toplanacak. Üyelerden birisi katılamazsa toplantı yapılamayacak. 

Haberin Devamı

TOPLANTI İÇİN 5 ÜYE ŞART
Merkez Bankası yasasının 22/A maddesinde Para Politikası Kurulu’nun kimlerden oluşacağı ve görevleri düzenleniyor. Aynı maddede PPK toplantısı yapılabilmesi için başka bir maddeye atıfta bulunularak, toplantı için yeter sayı şartı getiriyor. Atıfta bulunulan maddede, “Banka Meclisi, üyelerin en az üçte ikisinin katılmasıyla toplanır ve mevcut üyelerin çoğunluğu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın katıldığı tarafın teklifi kabul edilmiş sayılır” deniliyor. Kurul toplantısı için Banka Meclisi’ne getirilen şartların uygulanacağı belirtiliyor. Bu durumda PPK’nın toplanabilmesi için 5 üyenin bulunması gerekiyor. 24 Mayıs PPK’sında bütün üyeler hazır bulunursa toplantı için bir risk bulunmuyor. Üyelerden birisinin katılaması halinde başka bir toplantı için de bir engel yok. Başkanın çağrısı ile toplantı yapılabiliyor. Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu’nun 3 Haziran, Necati Şahin’in ise 5 Haziran’da süresi doluyor. YÖrükoğlu ve Şahin aynı zamanda PPK üyesi. Bu durumda 7 kişilik Kurul’da Çetinkaya, Ahmet Faruk Aysan ve Abdullah Yavaş kalıyor. Eğer 21 Haziran tarihine kadar atama yapılmazsa PPK toplantısı için yeter sayı sağlanamıyor. Başkan yardımcılarının atanabilmesi için üçlü kararname gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!