Merkez verdi, açık azaldı

Güncelleme Tarihi:

Merkez verdi, açık azaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 22:17

GEÇEN yıl nisan ayında 3 milyar lira açık veren bütçe bu yıl nisanda 2.8 milyar lira açık verdi. Ocak-nisan dönemi bütçe açığı 23.2 milyar lira oldu. Geçen yıl bütçe açığı, aynı dönemde 17.9 milyar liraydı. Nisanda vergi gelirleri yüzde 21.5 oranında artış gösterdi. Nisanda gelir vergisi yüzde 39.7, ÖTV yüzde 19.8 arttı. Bu dönemde Hazine iştirak gelirlerinden de 12.4 milyar liralık gelir geldi. Burada Merkez Bankası’nın kârını aktardığı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı bütçe gerçekleşmelerine göre, nisanda gelirler bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 oranında artarak 64.6 milyar lira, giderler ise yüzde 20.3 oranında artarak 67.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Ocak-nisan döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.3 oranında artarak 232 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 18.3 oranında artarak 255.2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün yaptığı yazılı açıklamada, giderler içinde yatırımlar ve sermaye transferi harcamalarının yüksek bir seyir gösterdiğini belirterek, “Diğer taraftan kamuda çalışan taşeron işçilerin kamuya geçişi Nisan ayı içerisinde tamamlandı. Bu geçişle birlikte söz konusu personelin aylıkları bütçemizin personel giderleri kalemlerinden ödenmeye başlandı. İlk dört aylık bütçe gerçekleşmeleri 2018 yılı bütçe hedeflerine göre olumlu seyrini sürdürmektedir. Yıl sonu itibarıyla bütçe gerçekleşmelerinin hedefler doğrultusunda oluşmasını sağlamak üzere gerekli çalışmalar sürdürülecektir” dedi. Yılın başından itibaren Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılan tutar 4.4 milyar lirayı buldu. Nisanda da 745.3 milyar lira aktarıldı. Savunma Sanayi’ne geçen yıl ilk 4 ayda aktarılan tutar 1.6 milyar liraydı.

BAKMADAN GEÇME!