Merkez TL için ilk adımı attı

Güncelleme Tarihi:

Merkez TL için ilk adımı attı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 10:28

Merkez Bankası, dün açıkladığı eylem planıyla uyumlu olarak ilk adımı attı ve bir ile altı aylık vadelerde TL cinsi zorunlu karşılık oranlarını 1 ile 5 puan arasında indirdi.

Haberin Devamı

Bankanın bu adımıyla, Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının azaltılması ile piyasaya yaklaşık 11 milyar Türk lirası likidite kalıcı olarak sağlanmış olacak. Böylece yüzde 12.6 olan ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşecek. 

DÖVİZ REZERVİNE DESTEK

Banka ayrıca, Türk lirası likidite ihtiyacının daha kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılanabilmesi ve Merkez'in döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı da yüzde 20'den yüzde 40'a yükseltti.

Merkez'den yapılan açıklamada, bu alanda sağlanan ek imkânın bankalarca tamamen kullanılması halinde döviz rezervlerinin 4.7 milyar dolar artması beklendiği de belirtildi.

Haberin Devamı

Söz konusu değişiklikler, 28 Ekim 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 11 Kasım 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.

KALICI LİKİDİTE YARATMAYA YÖNELİK

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası'nın Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gitmekle bankacılık tarafını daha yumuşatmaya, kalıcı likidite sağlamaya yönelik bir adım attığını söyledi.

Girgin, Merkez Bankası'nın Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını azaltmasına ilişkin, Merkez Bankası'nın bir süredir maliyetleri artırma yönünde attığı adımları anımsattı.

Özellikle iç talepteki tasarladıkları yavaşlamanın bir türlü gerçekleşmemiş olması dolayısıyla Merkez Bankası'nın politikasını değiştirdiğini ve daha sıkı bir para politikasına geçme kararı aldığını hatırlatan Girgin, şunları söyledi:

“Bu durum özellikle bankaları negatif etkileyecek bir duruma dönüşmüştü. Şimdi Merkez Bankası o tarafı daha yumuşatmaya, kalıcı likidite sağlamaya yönelik bir adım attı. Zaten bunun sinyallerini vermişti. Bu anlamda beklenen bir hareketti. Bankalar için bu pozitif bir etki yaratacak hareket olarak görüyoruz.

Merkez'in kararı sonrası yeni zorunlu karşılık oranları şu şekilde gerçekleşti:

Haberin Devamı

Türk Lirası Yükümlülükler

Mevcut Oranlar (%)

Yeni Oranlar (%)

Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar

16

11

1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dâhil)

16

11

3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (3 ay dâhil)

12,5

11

6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (6 ay dâhil)

9

8

1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları

6

6

1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları

5

5

1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler

11

11

3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler

8

8

3 yıldan uzun vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler

5

5

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!