Merkez, ’İyileşme sürüyor’ dedi, faizlere dokunmadı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, ’İyileşme sürüyor’ dedi, faizlere dokunmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), enflasyon görünümündeki kısmi iyileşmenin sürdüğü gerekçesiyle faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faizi, yüzde 17.50’de kaldı. PPK eylül ayı olağan toplantısını, beş kişiyle, Başkan Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu’nun katılımıyla yaptı.

GEREKİRSE SIKARIZ:

PPK açıklamasında gelecek aylarda, kısa vadeli faizlerin Merkez Bankası’nın borçlanma faizi düzeyinde oluşacağı öngörüldüğü bildirildi. Açıklamada, "Orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde, ek parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınılmayacaktır" mesajı verildi.

AYNEN DEVAM:

PPK kararına göre Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50 olarak uygulananmaya devam edecek. Aynı şekilde, Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranı da yüzde 21.50’de kalmaya devam edecek.

TALEP YAVAŞLAYACAK:

Açıklamada, öncü göstergelerin, toplam talepte bir yavaşlama görüleceğini, ancak bunun keskin olmayacağı görüşünü desteklediği belirtilerek, şöyle denildi:

İç talebe ilişkin göstergeler dikkate değer bir yavaşlamaya işaret ederken, dış talep göreli olarak güçlü seyretmektedir. Merkez Bankası’nın Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve süregelen kararlı duruşu sonrasında enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşme eylül ayında devam etmiştir.

Bunun yanı sıra, enflasyonun geçtiğimiz bir yıl içinde yükselmesinde önemli pay sahibi olan enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler-tütün ve altın gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının son dönemde yavaşlaması yıllık enflasyon rakamlarına olumlu olarak yansımaktadır.

Ancak, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu düzeylere ulaşmış olmaması ve küresel ekonomideki veri akışına paralel olarak gerek emtia fiyatları gerekse uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirmektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!