Merkez faizleri 3 puan indirdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez faizleri 3 puan indirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 15, 2003 09:39

Merkez Bankası, gecelik ve haftalık borçlanma faiz oranlarında 3'er puan indirime gitti. Gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 29'dan yüzde 26'ya düşürürken, borç verme faiz oranını yüzde 35'ten yüzde 31'e çekti.

Haberin Devamı

1 haftalık borçlanma faiz oranı ise yüzde 29'dan yüzde 26'ya çekildi. Böylece Merkez Bankası, yılın başından beri 6 kez faiz indiririrken faizleri de 18 puan düşürmüş oldu.

Geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde de Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan borçverme faiz oranı yüzde 40'tan yüzde 36'ya düşürülürken, yüzde 5 olan borçlanma faiz oranı değiştirilmedi. 

Ayrıca, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları yüzde 31'den yüzde 28'e indirildi.

"GÜVEN ORTAMI, DÖVİZ KURLARINDA İSTİKRARI BERABERİNDE GETİRDİ"
 
Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, böylelikle, gerek girdi maliyetleri, gerekse bekleyişler kanalıyla enflasyonun düşmeye devam ettiği bildirilerek, şöyle denildi:

''Ayrıca, iç talepte gözlenen canlanmanın henüz ekonominin üretim potansiyelini zorlayacak düzeyde olmaması da yıllık enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Eylül ayında, yıllık tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 23'e, toptan eşya fiyatları enflasyonu da yüzde 19,1'e gerilemiştir. Bu değerler, 2003 sonu enflasyon hedefinin ulaşılabilir olduğu hakkındaki kanaatleri son derece kuvvetlendirmiştir.

Enflasyondaki olumlu gelişmelerin, mali disiplin ve yapısal reform sürecinin kesintisiz devamına bağlı olduğu açıktır. Bu çerçevede, enflasyon dinamikleri açısından belirleyici olan kamu kesimi gelirler politikasının, 2004 yılı enflasyon hedefi ile uyumlu bir biçimde belirleneceğine ilişkin açıklamalar ile bütçe disiplininin yılın kalan döneminde ve 2004 yılında da korunması için alınan önlemler, ekonomide olumlu gelişmelerin devam edeceği yolundaki görüşlerimizi güçlendirmektedir.''
  Â
BEKLEYÄ°ÅžLERDEKÄ° OLUMSUZLUK
 
Açıklamada, iktisadi temellerdeki düzelmeye karşın, enflasyonda yeteri kadar düşüş sağlanamamasının, dışsal şokların yokluğunda, ancak ve ancak bekleyişlerdeki olumsuzluklardan kaynaklanabileceğine dikkat çekildi.
  Â
Bu durumda, enflasyon bekleyişlerinin hedef alınan enflasyon ile uyumlu hale getirilmesinin son derece büyük önem arz ettiği kaydedilerek, Ekim ayı birinci dönem Beklenti Anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon bekleyişlerinin, yüzde 20'lik yıl sonu hedefinin altına düşerek yüzde 19,8'e, gelecek 12 aylık enflasyon bekleyişlerinin ise yüzde 16,5'e gerilediği hatırlatıldı.

Açıklamada, 2004 yılsonu enflasyon hedefinin yüzde 12 olduğu dikkate alındığında, bekleyişlerin bu hedefe yaklaşmasının önemli bir gelişme olduğu, ancak bu yaklaşmanın daha da hızlanması gerektiğinin açık olduğu belirtilerek, ''Şüphesiz, bekleyişlerin hedefe yaklaşması tek başına yeterli değildir. Daha önemlisi, enflasyonist bekleyişlerdegörülen bu iyileşmenin özel kesimin ileriye yönelik olarak yapacağı ücret, fiyat ve benzeri sözleşmelere de yansımasıdır'' denildi.

Merkez Bankası, bu değerlendirmeler ışığında, bugünden geçerli olmak üzere kısa vadeli faiz oranlarının düşürülmesine karar verildiğini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!