Merkez, faizi değiştirmedi gerekirse ’parayı sıkarım’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez, faizi değiştirmedi gerekirse ’parayı sıkarım’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 00:00

Merkez Bankası, son toplantının yapıldığı 7 Haziran’dan bu yana orta vadeli enflasyon görünümünde önemli bir değişiklik görünmediğini belirterek faiz oranlarını değiştirmedi. Banka orta vadeli görünümde olumsuz bir gelişme olduğu takdirde para politikasının gerekli tepkiyi vereceğini vurguladı.

PARA Politikası Kurulu (PPK) kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi ancak "Gerekirse para politikasının daha da sıkılaştırılmasında tereddüt edilmeyecektir" diyerek uyardı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan PPK’ya Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Güven Sak, İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Bir başkan yardımcılığı koltuğunun boş olması nedeniyle altı kişiyle toplanan PPK’nın toplantısından sonra yapılan açıklamada "Son toplantının yapıldığı 7 Haziran tarihinden bu yana orta vadeli enflasyon görünümünde önemli bir değişiklik olmadığı değerlendirmesini yapmıştır" denildi.

Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB, Repo Ters repo pazarında uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Böylece gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 15, borç vermede yüzde 18, geç likidite penceresinde borçlanma faiz oranı yüzde 11, borç verme faiz oranı yüzde 21, açık piyasa işlemlerinde ise faiz oranı yüzde 17 olarak korundu.

HAZİRAN-TEMMUZ’DA YÜKSEK ENFLASYON: PPK duyurusunda öncekinden farklı olarak "önümüzdeki aylar" ifadesi yerine, enflasyondaki yükselişin "Haziran ve temmuz aylarında da devam edebileceği" vurgulanarak, şu noktaların altı çizildi:

DÜŞÜŞ 2007’DEN ÖNCE BAŞLAYACAK: Ancak takip eden aylarda iç talepteki yavaşlamayla beraber, döviz kurunun enflasyon üzerindeki dolaylı etkilerinin sınırlı kalacağı tahmin edilmektedir. Bunun yanında para politikasanın kontrolü dışındaki unsurların enflasyona geçmişte yapmış olduğu olumsuz etkilerin önümüzdeki dönemde azalma olasılığının bulunması da yıllık enflasyondaki düşüşün 2007 yılından önce başlayabileceğine işaret etmektedir. PPK duyurusunda, "orta vadede enflasyonda öngörülen düşüşle beraber politika faizlerinin de düşüş yönünde olacağı bir görünüm esas alınmaktadır" ifadesi tekrarlandı. Ayırca, orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyecek olumsuz bir gelişme karşısında para politikasının gerekli tepkiyi vereceği yeniden vurgulandı. Ancak bir öncekinden farklı olarak, şu ifadeler dikkat çekti: "Bu bağlamda, önümüzdeki dönemdi özellikle orta vadeli bekleyişleri etkileyebilecek gelişmeler, uluslararası likidite koşulları ve fiyatlama davranışları çok yakından takip edilecektir. Gerekli görülmesi halinde ise para politikasının daha da sıkılaştırılmasında tereddüt edilmeyecektir."

SİYASİ RİSK UNSURU YOK: PPK duyurusunda, orta vadeli enflasyonu etkileyebilecek iki önemli unsur olan mali disiplin ve siyasete ilişkin herhangi bir vurgu yer almadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!