Merkez’e atama gecikirse Para Kurulu da tehlikeye girecek

Güncelleme Tarihi:

Merkez’e atama gecikirse Para Kurulu da tehlikeye girecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2006 00:00

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin bitmesine dört gün kala, bu göreve kimin getirileceğinin belirsizliğini koruması, bankadaki tedirgin bekleyişi artırıyor. Başkanlık için adı geçen adaylardan, Başkan Yardımcısı Erdem Başcı’nın kararnamesinin imzaya açılacağı yönündeki haber, Devlet Bakanı Ali Babacan’a yakın kaynaklarca yalanladı.

Ancak bu yalanlamanın "isme değil sürece ilişkin" olması dikkat çekti. Merkez Bankası kaynakları, Başcı’nın Babacan’ın yakın arkadaşı olması ve başkan yardımcılığını iki yıldır yürüten içerden bir isim olması nedeniyle, kararın bu doğrultuda olacağı ihtimalinin güçlü olduğu yorumu yapılıyor.

SORUN ÇIKABİLİR:

Başkanlık ataması zamanında olmaz; boşalan başkan yardımcılıklarına da yeni atamalar süratle yapılmazsa, Merkez Bankası’nı, karar alma süreçleri açısından zorlu bir dönem bekliyor. Normal koşullarda görev süresi Mayıs 2006’da dolacak olan Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, emeklilik dilekçesini vererek 4 Nisan’a kadar izin aldı. Diğer başkan yardımcısı Sedef Ayalp ise görev süresinin bitmesinden 15 ay önce emekliye ayrıldı. Yasal sayısı dört olan başkan yardımcılıklarından ikisi, emeklilik nedeniyle boşalırken, geriye bu görevi sürdüren Erdem Başcı ve Şükrü Binay olmak üzere iki başkan yardımcısı kaldı.

KARAR MEKANİZMASI AKSAR:

Başcı’nın, başkanlığa atanması halinde ise boşalan başkan yardımcılığı sayısı üçe çıkacak. Bu durumda Merkez Bankası’nın günlük işlerini yürüten Yönetim Komitesi ile faiz konusunda karar alan Para Politikası Kurulu (PPK) fiilen çalışamaz hale gelecek. Toplanması Banka Meclisi kurallarına bağlı olan PPK’nın, en az 5 kişi olması gerekiyor.

KRİTİK İSİM ÖZATAY:

Ancak, kesin olarak ayrılacağı 4 Nisan’a kadar izin alan Fatih Özatay, izinli olmasına rağmen Yönetim Komitesi ve 23 Mart’taki PPK toplantısına katılırsa, bu olası sorun 4 Nisan’a kadar ötelenecek. Özatay’ın izin dilekçesine rağmen toplantılara katılması, 23 Mart’taki PPK toplantısının gerçekleşmesi açısından önem taşıyor. Bu durumda da yeni başkanın 13 Mart’ta atanması ve boşalan yardımcılarının hemen atanması önem taşıyacak. Bu iki atamada gecikme olursa, 4 Nisandan sonraki karar süreçleri de doğrudan etkilenecek.

KÖŞK FAKTÖRÜ ÖNEMLİ:

Özatay ve Ayalp ile başkan olursa Başcı’nın yerine yapılacak yeni başkan yardımcılığı atamaları büyük önem taşıyor. Yasaya göre başkan yardımcıları, Merkez Bankası Başkanı’nın önerisi ve ilgili bakan, başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın üçlü kararnamesiyle atanıyor. Belirlenecek kişilerin "Köşk’ten dönmeyecek" isimler olması özel önem kazanıyor. İsimlerin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den "kırmızı kart" görmesi, zaman kaybı anlamına gelecek.

BANKA MECLİSİ’NE GEÇER:

13 Mart akşamı Merkez Bankası başkanı belli olmaz, başkan yardımcılıkları atamaları gecikirse, Merkez Bankası’nın tüm karar alma yapısı değişebilecek. Bu durumda, Yönetim Komitesi ile PPK yetkilerinin Banka Meclisi’ne geçeceği belirtiliyor.

BAŞKAN ATANMAZSA VEKALET:

Hükümet, Serdengeçti’nin görev süresinin dolacağı 13 Mart akşamına kadar atama yapmazsa, görev Banka Meclisi’ne düşüyor. Banka Meclisi bu durumda en yaşlı üyesinin başkanlığında 14 Mart sabahı toplanarak, görevdeki iki başkan yardımcısından birine vekalet verecek. Başkanlığa, Erdem Başcı ya da Şükrü Binay vekalet edecek
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!