Merkez dövizleri Euro yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez dövizleri Euro yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2001 12:12

Merkez Bankası, dövize ilişkin işlemlerinde yer alan, Avrupa Para Birliği`ne üye ülkelerin ulusal para birimlerini, ``euro`` olarak değiştirdi.

Merkez Bankası`nın söz konusu düzenlemeye ilişkin genelgesi, bugünkü Resmi Gazete`de yayınlandı. Genelge maddeleri, 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girecek.

Genelge ile Merkez Bankası tarafından alım-satım konusu yapılan, Alman Markı, Fransız Frangı, Avusturya Şilini, Hollanda Florini, İtalyan Lireti, Belçika Frangı, Fin Markkası, Avrupa Para Birimi (ECU), İsyanyol Pezetası, Portekiz Eskedosu, İrlanda Lirası, Lüksemburg Frangı döviz cinsleri, ``Euro``ya dönüştürüldü.

Döviz pozisyon yönetimi ve oranına ilişkin maddede yeralan Alman Markı ile kredi mektuplu döviz tevdiat hesabı açılabilen yabancı para cinslerinden Alman Markı, Hollanda Florini, Fransız Frangı, İsviçre Frangı ile süper döviz hesabında yeralan Alman Markı cinsi ulusal paralar, Euro olarak değiştirildi.

DÖVİZ HESAPLARI

Genelge ile Merkez Bankası nezdinde Alman Markı, Hollanda Florini, Fransız Frangı üzerinden açılmış bulunan kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları ile süper döviz hesapları, 1 Ocak 2002 tarihinde, 1 Ocak 1999`da sabitlenen çapraz kurlardan Euro`ya dönüştürülecek.

Bu hesaplardan, 1 Ocak 2002 tarihinden sonraki nakit ödemeler, Euro üzerinden yapılacak. Dönüşüm nedeni ile Euro için tespit edilen asgari hesap açma limitinin altında kalan hesaplara, ilk vade sonuna kadar faiz ödemesine devam edilecek.

1 Ocak 2002 tarihinden itibaren Avrupa Para Birliği`ne dahil ülkelerin ulusal paraları cinsinden açılmış hesapların, Merkez Bankası kayıtlarında Euro`ya dönüşmesi nedeniyle, Alman Markı, Hollanda Florini, Fransız Frangı üzerinden düzenlenmiş kredi mektupları, Merkez Bankası`nın, yurt dışında özel anlaşmalı Muhabirlerine kullanılmak üzere, ibraz edilemeyecek.

Bunlar kullanılmaya teşebbüs edildiği takdirde, Merkez Bankası tarafından herhangi bir sorumluluk yüklenilmeyecek.

Genelgeye göre, 31 Aralık 2001 tarihine kadar Avrupa Para Birliği`ne dahil ülke paraları cinsinden, Türkiye`de yerleşik bankalarda açılmış veya açılacak döviz tevdiat hesapları, 1 Ocak 1999 tarihinde sabitlenen çapraz kurlar kullanılarak, en geç 31 Aralık 2001 akşamına kadar, hesap sahiplerinin farklı bir talimatı olmadığı takdirde, herhangi bir mevduat türü ayrımı yapılmaksızın Euro`ya dönüştürülecek.

Bu arada, Genelgenin bu düzenlemeye ilişkin maddesi, 1Ocak 2001 tarihinden geçerli olmak üzere, yürürlüğe girdi.

EURO 1 OCAK 2002`DE DOLAŞIMDA

Merkez Bankası genelgesinde, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren Euro`nun efektif olarak dolaşıma çıkacağı belirtilirken, Avrupa Para Birliği üye ülkelerin ulusal paralarından, Hollanda Florini`nin 28 Ocak 2002, İrlanda Lirası`nın 9 Şubat 2002, Fransız Frangı`nın 17 Şubat 2002`ye kadar Euro ile birlikte efektif olarak dolaşımda olacağı yer aldı.

Bu ülkelerin para birimlerinden Alman Markı, Avusturya Şilini, Belçika Frangı, Fin Markkası, İspanyol Pezetası, İtalyan Lireti, Lüksemburg Frangı, Portekiz Esküdosu ve Yunan Drahmisi de 28 Şubat 2002`ye kadar, efektif olarak Euro ile birlikte dolaşımını devam ettirecek. Ancak, 1 Ocak 2002`den itibaren efektif dışında, dövize ilişkin tüm işlemler Euro döviz cinsi üzerinden yapılacak.

ULUSAL PARALARIN EURO`YA DÖNÜŞÜMÜ

Genelge ile 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, Avrupa Para Birliği`ne üye ülkelerin ulusal paralarının Euro`ya çevrilmesi işlemi bankalar, özel finans kurumları ve yetkili müesseselerce yapılacak.

Merkez Bankası bu kurumlar tarafından getirilen ulusal para cinsinden efektifleri, 31 Aralık 2003 tarihine kadar değiştirecek. Bu arada, bu işlemlerle ilgili Merkez Bankası`nın, döviz ve efektif piyasalarında gerçekleştirilecek efektif işlemlerine, uluslararası piyasa teamüllerini uygulama hakkı saklı tutuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!