Merkez, döviz alımına döndü dolar 1.45 lirayı da gördü

Güncelleme Tarihi:

Merkez, döviz alımına döndü dolar 1.45 lirayı da gördü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 00:00

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın “Döviz alımı konusunu tekrar gündeme alabiliriz” açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden, alım için adım atıldı.

Haberin Devamı

Döviz rezervlerinin kuvvetlendirmesi için uygun bir ortam oluştu” diyen Merkez Bankası, Ekim 2008’de ara verdiği döviz alım ihalelerine bugünden itibaren yeniden başlanacağını açıkladı. İlk tepki olarak 1.47 seviyesinden 1.4750 TL’ye çıkan dolarda, bu müdahale açıklamasının etkisi sınırlı oldu. Dolar, serbest piyasada günü 1.4670 TL’den kapattı.

30 milyon dolar

İhalelerde günlük alım tutarı 30 milyon dolar olarak belirlendi. Bu tutara ek olarak 30 milyon dolar da opsiyon hakkı olmak üzere, günlük alım tutarı en fazla 60 milyon dolar olacak. Merkez Bankası’nın açıklamasında alım ihalesi yapılmasının gerekçelerini ise şöyle anlattı:
Güçlü döviz rezervi pozisyonuna sahip olmanın Merkez Bankası’nın genel stratejisi olduğu, uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak likidite koşullarının iyileşmesi durumunda döviz alım ihalelerine önceden duyurularak yeniden başlanabileceği belirtilmiştir.
Nitekim, son dönemde küresel ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin etkisiyle likidite ve risk iştahının tekrar güçlendiği, bu durumun diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte ülkemize yönelik sermaye akımlarını artırdığı ve döviz piyasasının göreli bir istikrara kavuştuğu gözlenmektedir.
İçinde bulunduğumuz bu sürecin Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini kuvvetlendirmesi için uygun bir ortam oluşturduğu değerlendirilerek, Ekim 2008’de ara verilen döviz alım ihalelerine 4 Ağustos 2009 tarihinden itibaren tekrar başlanılmasına karar verilmiştir.

Haberin Devamı

1.45’i de gördü

Merkez Bankası’nın açıklamasından önce 1.4705 TL seviyesinde olan dolar, açıklamanın ardından 1.4750 seviyesine çıktı. Bu ilk tepkinin ardından bankalararası piyasada 1.4640’lara gerileyen dolar, valörlü işlemlerde 1.4580’lere kadar düştü. Serbest piyasada ise dolar, günü 1.4670 TL’den kapattı. Merkez’in bu kararırın etkisinin daha uzun vadede görüleceği yorumları yapılırken, bazı uzmanlar “Dışarıda iyileşme devam ettiği sürece içeride de dolardaki düşüş devam edecektir” görüşünü dile getiriyor.

TİM: Miktar küçük ama niyet önemli

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Miktar küçük ancak niyet önemli” derken, ‘ihracatçının sesine kulak verdiği küçük Merkez Bankası’na teşekkür de etti. Büyükekşi’nin  “Krizin başlangıcında Merkez Bankasının 76 milyar dolar döviz rezervi vardı, bu 65 milyar dolara geriledi. Bunun da bir an önce yeniden tamamlanması gerekir. Rekabetçi kurda psikolojik sınır 1.50. Biz 1.55-1.60 arası kurun rekabetçi olacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!