Merkez Bankası'nın tavrı eleştiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasının tavrı eleştiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 14:16

Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesi eleştirilere yol açtı. "Programdan sapılıyor" kaygısı dövize talebi artırırken kura karşı faiz silahının işe yaramadığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası bugün borçlanma faizlerini 4 puan yükseltti. Banka'dan yapılan açıklamada döviz talebinin engellenmesi için böyle bir yol denendiği belirtildi.

Ama beklenen gerçekleşmedi. Döviz fiyatları yükseldi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın bu hareketinin dövize olan talebi durdurması açısından başarılı olamayacağını belirtiyorlar.

Faizleri yükseltmenin dövizi tutma açısından etkili olamayacağını belirten uzmanlar, programın bütünlüğüne ters gittiğinin altını çiziyorlar.

Program hedefleri arasında faizlerdeki düşüş açık bir şekilde belirtilmişti. Bu uygulama ile programın bütünlüğünden sapıldığı kanısının piyasaya hakim olmasıyla dövize talep artış gösterdi.

Merkez Bankası'nın rezervlerini azaltmamak için böyle bir karar almış olabileceği vurgulandı.

"MERKEZ BANKASI'NIN NE YAPTIĞI BELLİ DEĞİL"

Prof.Taner Berksoy ise daha sert eleştirilerde bulunarak "Merkez Bankası'nın birgün döviz bir gün faiz kaygısı var. Ne yaptığı belli olmuyor" dedi.

Berksoy, risk algılamasına karşın yükselen döviz kurunun faizle engellenmesine imkan olmadığını vurguluyor.

Merkez Bankası'nın faizleri niye bu kadar artırdığının merak edildiğini söyleyen Berksoy, yetkililerden bir açıklama bekliyor.

PİYASALAR MEMNUN DEĞİL

Gecelik faizin yüzde 67 olması bono piyasasında faizlerin yükselmesine neden oldu. Piyasada en çok işlem gören 6 Mart 2002 tarihli bononun bileşik faizi yüzde 104 seviyelerinden kapandı. Aynı bononun Cuma günü piyasa kapanışındaki bileşik getirisi yüzde 98.69 olmuştu.

Sabah açılışta 1.340.000 lira seviyelerinde hareket eden dolar 1.390.000 liraya ulaştı.

Merkez'in bu tavrı uzmanları ikiye böldü. İyimser düşünenler, kurda stabilizasyonun sağlanması amacıyla Türk Lirası'nın daha cazip kılınması gerektiğini belirterek hareketi olumlu buldular.

Akbank Fon Yönetimi Müdürü Bahadır Çakmaklı ise bu gelişmeyi olumlu bulmadığını açıkladı. Çakmaklı, dövizdeki talebin faizle bir elastikiyeti olmağıdını söyledi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!