Merkez Bankası'ndan hükümete mektup

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından hükümete mektup
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2015 16:18

Merkez Bankası, yüzde 5 olarak hedeflenen 2014 enflasyonunun yüzde 8,17 gerçekleşmesi nedeniyle Hükümet'e açık mektup gönderecek

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 5 olarak hedeflenen 2014 enflasyonunun yüzde 8,17 gerçekleşmesi nedeniyle Hükümet'e açık mektup gönderecek. Banka, açık mektupta enflasyon hedefinden sapmanın nedenleri ve enflasyonun tekrar hedefe ulaşması için alınan tedbirleri açıklayacak. Merkez Bankası Kanunu'nun 42'inci maddesi uyarınca, enflasyonun hedeften belirgin olarak sapması durumunda TCMB'nin sapmanın nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Hükümet'e yazılı olarak bildirmesi ve kamuoyuna açıklaması gerekiyor. TCMB'nin 24 Aralık 2013 tarihinde yayımlanan "2014 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı temel politika metninde, Banka'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğu anımsatılarak bu çerçevede 2014 - 2015 - 2016 yılları için enflasyon hedefinin Hükümet ile varılan mutabakat çerçevesinde yüzde 5 olarak belirlendiği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

2013'TE DE YAZMIŞLARDI

Merkez Bankası 2013 yılı sonunda enflasyon hedefini tutturamadığı için TCMB Başkanı Erdem Başçı ve TCMB Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu'nun imzasını taşıyan "açık mektup" Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a hitaben yazılmıştı. Açık mektubun sonuç kısmında şu ifadeler yer almıştı: "Enflasyon 2013 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve gıda fiyatları etkili olmuştur. Merkez Bankası enflasyondaki yükseliş karşısında temkinli duruşunu güçlendirmiş ve likidite politikasını sıkılaştırmıştır. Bu çerçevede, önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun kademeli olarak hedefe doğru düşmesi beklenmektedir. Merkez Bankası enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeleri yakından takip ederek fiyat istikrarı yolunda elde edilen kazanımların kalıcı olması için gereken tedbirleri almaya devam edecektir."


Merkezin enflasyon hedefi ve gerçekleşme oranları

Merkez Bankasından hükümete mektup

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!