Merkez Bankası'ndan bankalara ‘acil’ fon

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından bankalara ‘acil’ fon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası, dünden geçerli olmak üzere, Gün İçi Limit (GİL) kullandırma imkanını uygulamaya soktuğunu açıkladı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, uygulamayla, birçok gelişmiş ülkenin Merkez Bankaları tarafından uygulandığı gibi, gün içinde oluşan acil fon ihtiyaçlarının, O/N (gecelik borçlanma) borçlanmaya gitmeden karşılanabilmesi ve ödeme sistemindeki tıkanıklıkların minimize edilmesi amaçlanıyor.

Açıklamada, Merkez Bankası bünyesinde kurulan Bankalararası Para Piyasası (BPP) ile bankaların fon akışının düzenli, güvenlik ve seri bir şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla kurulan Elektronik Fon Transfer Sistemi'nin (EFT), kendilerinden beklenen fonksiyonları yerine getirdiği belirtilirken, ‘‘Ancak bankaların zaman sınırı olmayan ödemeleri erteleyip bunları hesaplarına para geldikçe ve kapanışa doğru yapmaları, ödemelerde gecikmelere yol açmakta ve EFT sisteminde zincirleme olarak tıkanıklıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır’’ denildi.

Açıklamada, sonuçta bankaların Gün İçi Limit (GİL) imkanından, saat 10:00 ile 15:00 arasında, BPP'daki serbest limitleri dahilinde, Para Piyasaları Müdürlüğü'ne başvurmak sureti ile yararlanabilecekleri vurgulandı.

Merkez Bankası açıklamasında, GİL uygulamasında, en az işlem yapma tutarının 250 milyar lira ve katları olacağı, bankaların, kullandıkları GİL tutarlarını ise aynı gün EFT sisteminin kapanış saatine kadar ödeyecekleri kaydedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!