Merkez Bankası'nda yeterli rezerv var

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasında yeterli rezerv var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2005 12:10

Merkez Bankası, altın ve döviz rezervlerinin yüzde 99.3’ünün kullanılabilir rezerv niteliğinde bulunduğunu ve her an kullanıma hazır olduğunu, sıcak para hareketlerine karşı yeterli sayılabilecek bir büyüklüğe de ulaştığını bildirdi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, şefaflığı artırmak amacıyla ilkini 2003 yılında yaptığı "Merkez Bankası’nda Rezerv Yönetimi" başlıklı çalışmayı güncelledi. Çalışmada, Merkez Bankası’nın para ve kur politikalarını desteklemek, piyasalara güven vermek, devletin döviz cinsi üzerinden iç ve dış borç servisini gerçekleştirmek, dışsal şoklara karşı gerekli döviz likiditesini bulundurmak gibi amaçlara yönelik olarak döviz rezervi tuttuğuna dikkat çekildi.

REZERVİN YÜZDE 99.3’Ü KULLANILABİLİR

Çalışmada döviz rezervinin büyük bir kısmının kullanılabilir nitelikte olduğu her an ihtiyaç duyulduğunda nakde çevrilerek, amaçlara uygun biçimde kullanıldığına dikkat çekildi. Kullanılabilir rezervi tutarı hesaplanırken, toplam döviz rezervi rakamlarından çıkarılan tek kalemin 333 milyon dolarlık "Türk Savunma Fonu" portföyü olduğu vurgulanan çalışmada, dolayısıyla altın dahil toplam döviz rezerlerinin yüzde 99.3’ünün kullanılabilir rezerv niteliğinde olduğu ve her an kullanıma hazır bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

REZERVİN OPTİMAL DÜZEYİ

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ülke rezervinin yeterliliği için kullanılan yaklaşımda, döviz rezervlerinin asgari üç aylık ithalat tutarını karşılaması gerekliliğinin kabul edildiği anlatıldı.

29 Temmuz 2005 itibariyle döviz ve altın rezervlerinin, 2005 yılı için öngörülen 102 milyar dolar tutarındaki ithalat rakamı dikkate alındığında yaklaşık 5.2 aylık ithalatı karşılayabilecek düzeyde olduğu belirtildi.

SICAK PARA

Kısa vadeli yurtdışı fonların gelişmekte olan ülkelere kısa vadeli kazanç güdüsü ile yöneldiği ve bu fonların sıcak para olarak da adlandırıldığına dikkat çekilen çalışmada şöyle denildi: "Bu tür fon hareketlerinin yaşandığı ülkelerde ani giriş ve çıkışların mali sistem üzerinde stres yarattığı ve dalgalanmalara yol açtığı görülmektedir. Bu gelişmeler karşısında ülkelerin sahip oldukları döviz rezervi seviyesi ve net döviz varlıkları daha da önem kazanmaktadır. Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervi ve net dış varlıkları son yıllarda önemli miktarlarda artış göstermiştir. Zaman içindeki gelişmeler dikkate alındığında, Merkez Bankası’nın net dış varlıklarının düzeyinin bu tür kısa vadeli sermaye hareketlerine karşı yeterli sayılacak önemli bir büyüklüğe ulaştığını söylemek mümkündür."

Haberin Devamı

REZERVİ GÜÇLENDİRME POLİTİKASI

Merkez Banası’nın döviz rezervlerini güçlendirme politikası çerçevesinde açtığı döviz alım ihaleleri ve döviz piyasalarında görülen aşırı oynaklıklara yapılan doğrudan müdahaleler çerçevesinde piyasalardan Ocak 2002-Temmuz 2005 döneminde yaklaşık 28.6 milyar dolar tutarında döviz alımı yaptığı ifade edilen çalışmada, söz konusu döviz alımlarıyla birlikte net dış varlıklar kaleminde güçlü bir artış gözlendiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!