Merkez Bankası olağanüstü toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası olağanüstü toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 10:26

Piyasalarda dolar yeni haftada da rekor kırdı. Dolar 2.38 TL'yi aşarak rekoru yeniledi. Gösterge tahvil faizi Ocak 2012'den bu yana ilk kez yüzde 11'i geçti. Merkez Bankası yarın akşam ara Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağını açıklamasının ardından dolar 2.31 TL'ye kadar düştü.

Haberin Devamı

Gelişen piyaslar para birimlerinin dolar karşısında düşüşü sürerken dolar TL karşısında rekor tazelemeyi sürdürüyor.

Güne 2.3330 TL'den başlayan dolar dakikalar içinde önce 2.34, 2.35 TL'yi ardından da 2,36 TL'yi geçerek rekor kırdı. Dolarla birlikte Euro da yükselerek TL karşısında 3,2729 TL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Döviz sepeti 2.80 TL ile rekor kırdı.Dolar 2,3897 TL'ye kadar yükselerek yeni zirvesine ulaştı.

Merkez Bankası yarın akşam ara Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağını açıklamasının ardından dolar 2.3110 TL'ye kadar düştü.

Uzmanlar Amerikan Merkez Bankası'nın Çarşamba günkü faiz kararına kadar doların güçlenebileceği uyarısında bulundu.

Güne hafif satışlarla da yüzde 0,33 kayıpla 64 bin 232 puandan başlarken dolarda rekorların gelmesiyle birlikte düşüş hızlandı. Borsa şu dakikalarda yüzde 1,33 günlük kayıpla 63 bin 569 puandan seyrediyor.

Haberin Devamı

Tahvil piyasası da hareketli dakikalar yaşıyor. Gösterge tahvilin faizi Ocak 2012'den bu yana ilk kez yüzde 11'in üstüne çıktı.

MERKEZ BANKASI ARA PPK TOPLANTISI YAPACAK

Döviz piyasalarında yaşanan gelişmeler üzere Merkez Bankası yarın akşam ara Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağını açıkladı. MB'den yapılan açıklamada "Yakın dönem gelişmeler ve fiyat istikrarı tedbileri için ara Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak" denildi. Merkez Bankası en son 4 Ağustos 2011'de olağanüstü PPK toplantısı gerçekleştirmişti.

MERKEZ BANKASI BORÇ VERME FAİZİ YÜZDE 9
Bugün piyasalar Merkez Bankası’nın ek parasal sıkılaştırma kararının etkisine de bakacak. Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu'nda (PPK) ek parasal sıkılaştırma günlerinde yüzde 9 borç verme faizi uygulayacağını belirtmişti. Bu uygulama ile doların aşağı yönde baskılanması bekleniyordu.

"MERKEZ'E RAĞMEN YÜKSELİYOR"

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı dolarda kritik direnç seviyelerinin geçildiğini belirtti. Balcı "EPS (Ek Parasal Sıkışlatırma) ve Mekez Bankasının borç verme faizini yüzde 9 olarak uygulama gününde doların yükselişini sürdürmesi dikkat çekici. Buna etken olarak merkez bankasının bugün dolara satış yönlü müdahale etmemesi ve dış piyasaların da olumsuz bir seyir izlemesi katkı yapmış olabilir. İç gündemdeki siyaset odaklı gelişmelerin ardından dış piyasalarda da gerilimin artmaya başlaması ve 29 Ocak'taki FED toplantısı dolardaki yükselişe ivme kazandırmış görülüyor. Merkez Bankasının tavrı önemini koruyor. Faiz konusunda temkinli davraran Merkez Bankasının satış yönlü müdahale edip etmeyeceği konusu izlenecek. 2.30 TL seviyelerinde yoğun şekilde müdahale etmiş ancak kurlar üzerinde çok da etkili olamamıştı. Merkez'in yeni "Kırmızı çizgisi" hangi seviyeler olacak, piyasa ona bakacak. Son merkez bankası faiz kararına hükümetten destek gelmişti. Bu açıdan faiz konusunda yeni bir karar beklentisi zayıf." diye konuştu.

Haberin Devamı

"2,40 TL'YE DAYANSA DA HEDEF MARJINI DOLDURDU"
XTB Menkul Değerler Strateji Müdürü Halil Reçber kurun 2.40 TL'lere dayanabileceğini ancak yıl sonunda tekrar 2 TL seviyelerine gerileyebileceğini belirtti. Reçber "Şu an her an yeni bir rekor kırılıyor. Bugün dolar 2.36’lerde yeni bir rekor tazeledi. Dolar 2.33’lerin üzerinde aldığı müddetce her gün yeni bir rekor tazeliyor olacak. 2.33 altını kırması durumunda dolar da hızlı bir dönüş yaşanır. 2.33’ler kırıldıktan sonra kar realizsyonu hız kazanır ve TL dolar karşısında yüzde 7 ve yüzde 12 oranında değer kazanabilir. Öngörüm yıl içinde dolar kademeli olarak önce 2.05’lere sonra da 2’lere hatta 2’nin altına gelebilir. Şu anki durumda ise dolar hedef marjını doldurduğundan insanların döviz almaktan çok, elinde döviz olanların azaltması gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

GELİŞEN ÜLKELER KAN KAYBEDİYOR
Özellikle son haftalarda gelişmekte olan ülke para birimleri Çarşamba günü gerçekleşecek Fed toplantısı öncesi değer kaybediyor. Ancak son 5 haftada en çok değer kaybeden para birimi TL oldu. TL'de kayıp yüzde 14'ü aşarken Güney Afrika Randı yüzde 8 Brezilya Reali yüzde 3 değer kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!