Merkez Bankası’nda ’ikinci adam’ alarmı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’nda ’ikinci adam’ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 00:00

Merkez Bankası’nda vekalet dönemi, sorunları beraberinde getirecek. Vekil Başkan’ın ilk işi, boşalan yardımcılıklar için Devlet Bakanı Ali Babacan’a isim önermek olacak. Bürokratik nezaket gereği, vekiller asilin tasarruflarında bulunmuyor. Ancak iki başkan yardımcısı emekli, biri de başkanlığa vekalet edeceği için bankada "yönetim kaosu" yaşanmasın diye teamüller bir tarafa bırakılacak.

MERKEZ Bankası’ndaki başkanlık sorunu, önümüzdeki günlerde "ikinci adamlar" sorununa dönüşme potansiyelini taşıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir süre vekaletle yönetileceğini söylediği Merkez Bankası’nda, Banka Meclisi’nin yarın toplanarak bir "vekil" belirlemesi, Bankadaki yönetim sorununun biteceği değil, artacağı anlamına geliyor. Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı koltuklarının da ardarda boşalması, Banka’da "yönetim" sorunu çıkabileceği anlamına geliyor. Merkez Bankası’nın başkan ve dört başkan yardımcısından oluşan Yönetim Komitesi, başkan yardımcıları sayısının "hukuken" ikiye düşmesi nedeniyle toplanamaz durumda.

BİR YARDIMCI KALACAK: Görev süresi bugün bitince emekliye ayrılacak olan Süreyya Serdengeçti’den sonra Banka Meclisi, başkan yardımcılarından birine vekalet verecek. Halen görevi başında olmasına rağmen, Fatih Özatay’ın emeklilik dilekçesini 4 Nisan itibariyle vermesi nedeniyle, başkanlık için vekaletin Şükrü Binay ya da Erdem Başçı isimlerinden birine verilmesi bekleniyor. Başkan yardımcılarından birisine de vekalet verilince, başkan yardımcısı sayısı 1’e düşecek

ACİL DURUM TEAMÜLÜ ÇİĞNEYECEK: Yasaya göre Merkez Bankası’nda başkan yardımcılarının atama prosedürünü başkan başlatıyor. Başkan’ın önereceği başkan yardımcılarının , ilgili bakan (Ali Babacan) Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzalarıyla da atanması gerekiyor. Normal koşullarda, bürokratik nezaket ve teamül gereği, vekiller asilin tasarruflarında bulunmayı tercih etmiyor. Ancak iki başkan yardımcısı emekli, biri de başkanlığa vekalet edeceği için Merkez Bankası’nda "yönetim kaosu" yaşanmaması amacıyla teamüller bir tarafa bırakılacak.

TARTIŞMA YAŞANABİLİR: Vekaletin hangi başkan yardımcısına verileceği, başkan yardımcılığı konusunda yeni bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının da habercisi olacak. Banka Meclisi’nce başkanlık için vekaletin Şükrü Binay’a verilmesi durumunda, başkan yardımcılığına önerilecek isimler konusunda bazı sıkıntılar ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

BUGÜN DOLUYOR: Merkez Bankası Süreyya Serdengeçti’nin görev süresinin dolacağı tarih konusunda da bir günlük bir yanlışlık yapıldığı ortaya çıktı. Serdengeçti’nin başkanlık görevini beş yıl önce 14 Mart’ta tebellüğ etmesi nedeniyle, beşinci yılın 14 Mart’ta dolduğu belirtildi.

Köşk’e takılır mı endişesi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin Kızılcahamam toplantısında "Merkez Bankası Başkanlığı bir süre vekaletle gidecek, Cumhurbaşkanlığı her gönderdiğimiz kararnameyi imzalamıyor biliyorsunuz" mesajını vermesi dikkatleri başkanlık için adı geçen Erdem Başçı’nın türbanlı eşine çevirdi. Hükümette, "Merkez Bankası Başkanlığı için başkan yardımcısı Başçı’nın kararnamesini yollasak Çankaya geri çevirir mi?" endişesi bulunduğu kulislerde konuşuluyor. Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nden doktor unvanını alan Sıdıka Başçı, ODTÜ İktisat Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. 36 yaşındaki Başçı, Başkent Üniversite’nde bir süre ders verdikten sonra İngiltere York Üniversitesi iktisat Bölümü’nde Konuk Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. Dr. Sıdıka başçı’nın iktisat alanında pek çok yayımlanmış makalesi bulunuyor. Dr. Sıdıka Başçı’nın öğrencilik yıllarında başörtüsü takmadığı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!