Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 19:25

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı.

Merkez Bankasından Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan açıklamada,Kurul, son bir ay içinde enflasyon görünümünde bir önceki döneme kıyasla önemli bir değişiklik olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, öncü göstergelerin, toplam talepte bir yavaşlama görüleceğini, ancak bunun keskin olmayacağı görüşlerini desteklediği belirtilerek, “özel kesim talebine ilişkin göstergelerin dikkate değer bir yavaşlamaya işaret ederken, dış talep öngörülen kadar olmasa da göreli olarak güçlü seyrettiği” belirtildi

Enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşmenin devam ettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Ancak, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması, hizmet fiyatlarına ilişkin yeni risklerin ortaya çıkmış olması ve küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirmektedir.

Para Politikası Kurulu, bu gelişmeler ışığında 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. Kurul, Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini yakından takip etmektedir.

Bunun yanında gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarındaki gelişmelerin 2007 enflasyonu üzerindeki olası yansımaları da dikkatle izlenmektedir. Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulunun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır.”

Açıklamada, Kurulun değerlendirmelerinin özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı ifade edildi.

FAİZLER SABİT KALDI

Para Politikası Kurulu, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre faizler; şöyle uygulanacak:

Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50,
Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50.

PPK toplantısına, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!