Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2006 20:26

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan Para Politikası Kurulu kararına ilişkin yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin enflasyon görünümündeki kısmi iyileşmenin sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekilerek, öncü göstergelerin, Bankanın toplam talepte bir yavaşlama görüleceği ancak bunun keskin olmayacağı görüşünü desteklediği belirtildi.

İç talebe ilişkin göstergelerin dikkate değer bir yavaşlamaya işaret ederken, dış talebin göreli olarak güçlü seyrettiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

“Merkez Bankası'nın Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve süregelen kararlı duruşu sonrasında enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşme Eylül ayında devam etmiştir. Bunun yanı sıra, enflasyonun geçtiğimiz bir yıl içinde yükselmesinde önemli pay sahibi olan enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler-tütün ve altın gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının son dönemde yavaşlaması yıllık enflasyon rakamlarına olumlu olarak yansımaktadır. Ancak, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu düzeylere ulaşmış olmaması ve küresel ekonomideki veri akışına paralel olarak gerek emtia fiyatları gerekse uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getirmektedir.”

Haberin Devamı

TEMKİNLİ DURUŞ BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK

Para Politikası Kurulu, bu gelişmeler ışığında 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun bir süre daha devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptı.

Kurul, önümüzdeki aylarda, kısa vadeli faizlerin Merkez Bankası'nın borçlanma faizi düzeyinde oluşacağını öngördü.

Açıklamada, “Bununla birlikte Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde, ek parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır” denildi.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulunun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağının önemle vurgulanması gerektiği de belirtilirken, Kurulun değerlendirmelerinin özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı açıklandı.

Haberin Devamı

FAİZLER SABİT KALDI

Para Politikası Kurulu, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre faizler şöyle uygulanacak:

Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50,

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasasında saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50,

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50.

Haberin Devamı

Bu arada, Durmuş Yılmaz Başkanlığındaki toplantıya, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!