Merkez Bankası hesap verdi ’enflasyon 3.5 puan sapabilir’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası hesap verdi ’enflasyon 3.5 puan sapabilir’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2006 00:00

Merkez Bankası, yıllık enflasyon hedefinin, haziran sonunda aşılması nedeniyle, hükümete yazması gereken mektubu dün gönderdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarıyla Devlet Bakanı Ali Babacan’a hitaben yazılan mektubun bir örneği IMF’ye de ulaştırıldı.

MERKEZ Bankası, hükümete ve IMF’ye enflasyon hedefinin sapma nedenlerini anlatan 9 sayfalık mektup gönderdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’nın imzalarını taşıyan ve Türkiye’de Devlet Bakanı Ali Babacan’a hitaben gönderilen mektupta, son dönemdeki kur hareketlerinin yıllık enflasyon üzerinde 2006 boyunca yaklaşık 3.5 puanlık bir etki oluştururken, enflasyondaki ’atalete bağlı olarak’ 2007 enfyasyonu üzerinde de 1 puana yakın etki oluşturabileceği belirtildi. Haziranda alınan önlemlerin, kur hareketinin 2007 enflasyonunda oluşturabileceği ikincil etkileri sınırlayabileceği belirtilen mektupta, enflasyonun Haziran 2006 itibarıyla belirsizlik aralığının üst sınırını aşmasının temel nedeni "aynı anda farklı arz şoklarının ortaya çıkması" olarak özetlendi.

SAPMANIN İKİ NEDENİ:

Bu yılsonu hedeflerine ilişkin sapmana nedenlerini "küresel likidite koşullarının değişmesi" ve "işlenmemiş gıda, altın ve enerji fiyatları gibi para politikasının kontrolü dışında gelişebilen fiyatların beklenmeyen oranlarda artışlar göstermesi" olarak gösteren Merkez Bankası, gerekli önlemlerin "kararlılıkla" alındığı vurgulandı. Temkinli bir parasal duruşla, orta vadeli hedeflerin ulaşılabilir olduğu belirtilen mektupta, "Bu tahminlerin mali disiplinden taviz verilmediği, gelirler politikasının enflasyon hedefleriyle uyumlu biçimde tasarlandığı ve beklentilerin doğru biçimde yönetildiği bir çerçeve dahilinde olusturulduğu" vurgulandı.

YÜZDE 4’LÜK HEDEF KORUNDU:

Hedefleri tehdit eden her tür gelişmeyi izlemeye devam edeceğini ve gecikmeden tepki vereceğini belirten Merkez Bankası, 2007 ve 2008 yıl sonu enflasyon hedefleri yüzde 4 olarak korudu. Mevcut makroekonomik çerçevenin ana unsurlarının, "enflasyon hedeflemesi, dalgalı döviz kuru rejimi ve mali disiplin" olarak belirlendiği vurgulandı. Bu çerçevenin, son yıllarda Türkiye ekonomisini etkileyen şoklarla başa çıkılmasında ve enflasyon ile enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulmasında başarılı olduğu savunulan mektupta, Merkez Bankası’nın gerek yurt içindeki gerekse uluslararası ekonomilerdeki gelişmeleri dikkatle izlediği vurgulandı.

DALGANIN ETKİLERİ:

Ancak yaşanan son dalgalanmaya bağlı olarak şu değerlendirmeler de yapıldı: "Haziranda belirsizlik üst sınırını aşmanın temel nedeni aynı anda farklı arz şoklarının ortaya çıkması. Son iki ayda döviz kuru hareketliliği olmasaydı, haziranda yıllık enflasyon yüzde 10.12 yerine yüzde 8.6 olacaktı. Son dönemdeki kur hareketleri yıllık enflasyon üzerinde 2006 boyunca yaklaşık 3.5 puanlık bir etki oluşturacak. Haziranda alınan önlemler, kur hareketinin 2007 enflasyonunda oluşturabileceği ikincil etkileri sınırlayabilir. Kur hareketi enflasyondaki atalete bağlı olarak 2007 enflasyonu üzerinde 1 puana yakın etki oluşturabilir.

Aşırı oynaklığa izin verilmeyecek

MEKTUPTA, dalgalanmalar ve Merkez Bankası’nın alacağı pozisyona yönelik, şu ifadeler yer aldı:

Son dönemdeki gelişmeler, küresel risk iştahındaki ani değişimler ve buna bağlı olarak ortaya çıkan güven şokları enflasyon açısından temel risk unsurlarından biri olmaya devam ediyor. Böyle bir riskin gerçekleşmesi halinde, TCMB orta vadeli bir perspektifle hareket edecek.

Enflasyonun göreli fiyatlardaki değişimlerle geçici bir süre yükselmesine tepki verilmeyecek ancak son dönemde olduğu gibi orta vadeli enflasyon beklentileri yakından izlenecek.

Finansal piyasalardaki dalgalanmaların artabileceği bu tür durumlarda, piyasalardaki likidite fazlası dikkatli bir şekilde yönetilerek aşırı oynaklığa izin verilmeyecek.

Enflasyon 2007’de düşmeye başlayacak

MERKEZ Bankası’nın mektubunda yılsonu enflasyon beklentilerine ilişkin olarak ise şöyle denildi:

2006 enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla yüzde 9.1-10.5 arasında olması bekleniyor.

Enflasyon 2007 ilk çeyrekte düşmeye başlayacak, düşüş ikinci yarıda daha belirgin hale gelecek.

Enflasyonun yeniden hedefe yakınsaması 1.5-2 yıllık bir zamana yayılacak.

2007 yıl sonu için yüzde 70 olasılıkla yüzde 3.5 ile yüzde 7 arasında öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!