Merkez Bankası Genel Kurulu’nda ’emektar hissedarlar’ endişesi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Genel Kurulu’nda ’emektar hissedarlar’ endişesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2006 00:00

Merkez Bankası, 13 Nisan’da Genel Kurul yapıyor. 74. yıl hesaplarının görüşüleceği Genel Kurul’da üç yıllık görev süreleri dolan Banka Meclisi üyesi Durmuş Yılmaz ile İlker Parasız’ın görev sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağı da belli olacak. Merkez Bankası’nın emektar ve muhalif hissedarlarının, "başkanlık krizini" bir gündem maddesi olarak kürsüye taşımalarından endişe ediliyor.

MERKEZ Bankası, bir yandan asil başkanını beklerken, diğer yandan da 13 Nisan Perşembe günü toplanacak Genel Kurul’una hazırlanıyor. 74. yıl hesapları ve bilançosunun onaylanacağı genel kurulda, Banka Meclisi’nin görev süresi dolan iki üyeliğine ilişkin atamalar da yapılacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Hükümetin atama kararnamesini perşembe gününe kadar onaylarsa, genel kurul açılışını yeni başkan yapacak. Sezer’in o tarihe kadar işlem yapmaması veya kararnameyi iade etmesi durumunda ise genel kurul, Başkanvekili Erdem Başçı’nın konuşmasıyla açılacak.

ESKİ HİSSEDAR ENDİŞESİ: Cumhurbaşkanı Sezer’in başkanlık kararnamesine, Genel Kurul’un yapılacağı perşembe gününe kadar onay verip vermeyeceği, Merkez Bankası’nda büyük merakla bekleniyor. Bu merakın, bilinen normal nedenleri dışında, bir de "endişe" boyutu bulunuyor. Bu endişenin temelinde ise her Merkez Bankası Genel Kurulu’nda söz alarak konuşan ve Merkez Bankası yönetimi ve Hükümete muhalefet etmekten çekinmeyen Banka’nın "eski" hissedarları yatıyor. Banka’nın eski hissedarlarının bu kez de "başkanlık krizini", kürsüde eleştirel bir biçimde gündeme taşımalarından kaygı duyuluyor.

PARASIZ VE DURMUŞ: Merkez Bankası’nın en yüksek karar organı olan Banka Meclisi’nin, 2003 yılında atanan iki üyesi İlker Parasız ile Durmuş Yılmaz’ın görev süreleri doluyor. Altı kişiden oluşan Banka Meclisi’nin üçte biri (iki kişi) yasa gereği her yıl yenileniyor. Merkez Bankası yasası gereği iki üyenin de yeniden atanması mümkün. Atamaya ilişkin isim önerisini, bankanın yüzde 51 sahibi olan Hazine Müsteşarlığı yapacak. Bu da iki ismin Hükümetce belirleneceği anlamına geliyor. Merkez Bankası’nın Genel Kurulu’nda, Bankacılık Kanunu’nda yapılan bazı kavram değişiklikleri nedeniyle, Banka Ana Sözleşmesi’ne "işlenmesi gereken" maddeler de onaya sunulacak.

FİKRİ SORULMUŞ:
Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılacak atama için kulislerde geçen isimlerden biri olan Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ’a, hükümetten daha önce bu görev için "Ne düşünürsünüz? diye fikrinin sorulduğu öğrenildi. Kadir Has Üniversitesi’nde ders veren Prof. İlhan Uludağ’ın, İstanbul’dan, öğrencilerinden ve üniversite ortamından kopmak istemediği biçiminde bir yanıt verdiği belirtiliyor.

SEZER İKİ GÜN YOK: Devlet Bakanı Ali Babacan’ın, geçen cuma günü Merkez Bankası kararnamesini elden götürdüğü Cumhurbaşkanı Sezer, bugün iki günlük bir resmi ziyaret için Bosna-Hersek’e gidiyor. Sezer’in bu gezi öncesinde, kararnameyi onaylama veya iade etme yönünde bir karar alıp almayacağı da merakla bekleniyor. Cumhurbaşkanı bu seyahate, kararnameyi onaylama veya iade yönünde herhangi bir karar vermeden giderse, bu durumun bir "gösterge" sayılabileceği yorumları yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!