Merkez Bankası faizleri sabite bağladı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizleri sabite bağladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 02:09

Merkez Bankası’nı faizleri yüksek tutmakla eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’deki zirvenin ardından ‘Sonunu tatlıya bağladık’ demişti. Dün Para Politikası Kurulu çeşitli kesimlerden gelen ‘İndirim sürmeli’ baskılarına rağmen faizleri sabit tutup aynı bıraktı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası faizleri sabit tuttu ve “Temkinliyim” mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la geçen hafta yapılan görüşmenin ardından merakla beklenen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dün yapıldı. PPK’da faizlerde değişiklik yapılmadı. PPK sonrası yapılan açıklamada, “Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir” denildi. Açıklama, faiz indirimlerine şimdilik ara verildiği yorumlarına neden oldu. PPK açıklaması ile birlikte dolarda da gerileme yaşandı.

ÇEKİRDEK METİNDEN ÇIKTI

PPK açıklamasında, uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediği belirtilerek, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışların temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirdiği belirtildi. Kurul’un bu doğrultuda faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği belirtildi. 24 Şubat tarihli PPK açıklamasında, uygulanan para ve maliye politikalarının enflasyon göstergelerinin yanısıra enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilediğine ilişkin ifade vardı. 17 Mart tarihli dünkü PPK duyurusunda bu ifade çıkarıldı. Ayrıca yine bir önceki PPK duyurusunda yer alan, “Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir” cümlesi de son metinde yer almadı. PPK’nın bu açıklaması temkinli duruşu artırdığı, “küresel piyasalardaki belirsizlik” ifadesi ile de FED’in bugün yapılacak toplantısı ve kura atıfta bulunduğu şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMİNE ARA

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokali, PPK açıklaması için, “İyimserlik azalmış” yorumunu yaptı. Merkez Bankası’nın gıda fiyatları ile ilgili rahat olmadığını dile getiren Tokalı, faiz indirimine şimdilik ara verildiğini ama ucunun da açık olduğunu söyledi. Tokalı, faiz indirimi sürecinin tekrar gündeme gelmesinin; enflasyon görünümünde ve beklentilerde tekrar iyileşme gözlenmesi ve gelişen ülkelere yönelik küresel risk algılamasının rahatlamasına bağlı olacağını söyledi. Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Merkez Bankası’nın faiz indirimine kapıyı kapatmış gözüktüğünü belirterek, bir önceki PPK açıklamasında yer alan beklenti anketi ile çekirdek enflasyona ilişkin atıfın da bu açıklamada yer almadığını söyledi. Özavcı, açıklamadan Merkez Bankası’nın artık manşet enflasyona bakacağının anlaşıldığını ifade ederek, FED’in “sabırlı” ifadesini kaldırması ve kurun yukarı gitmesi halinde, “Ben bir şey yapmam” mesajı verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

DOLAR HEMEN TEPKİ VERDİ

Para Politikası Kurulu’nun kararının açıklanmasının ardından dolarda kısmi bir gerileme yaşandı. 2.62’ler seviyesinde olan dolar karar öncesi 2.6185 seviyesindeydi. Karardan sonra 2.60’lar seviyesine geriledikten sonra yine 2.61’ler düzeyinde kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!