Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2012 14:04

Merkez Bankası, yüzde 5.75 olan politika faizini değiştirmedi.

Haberin Devamı

Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te sabit tuttu.

Merkez Bankası aynı şekilde borçlanma faiz oranını yüzde 5 ve borç verme faiz oranını da yüzde 11.5'te sabit tutarak değiştirmedi.

ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası, bankaların döviz olarak tutabilecekleri zorunlu karşılık oranını yüzde 50'den yüzde 55'e yükseltti. Bu şekilde piyasaya 2,8 milyar TL likidite sağlanması bekleniyor.

ENFLASYON TAHMİNİ AŞAĞIYA ÇEKİLEBİLİR

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki  dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiği belirtildi. Yurt içi nihai talep beklenen doğrultuda ılımlı bir toparlanma eğilimi  sergilemekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini koruduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü  desteklediği, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiği ifade edildi. Kurul, enflasyonu etkileyen unsurlardaki olumlu gelişmelere bağlı olarak  yılsonu enflasyon tahmininin sınırlı oranda aşağı çekilebileceğini ifade etti.

Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek  olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirdiği  belirtildi.

Bu çerçevede Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de göz önüne  alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtti.

Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri  üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceği, Türk Lirası fonlama miktarının  gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı ifade edildi.

'FAİZ İNDİRİMİ İÇİN DOĞRU KARAR SON ÇEYREK'

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına ilişkin, “Faiz indirimi için doğru zamanlamanın son çeyrek olduğu yönündeki görüşümüzü koruyoruz” yorumunu yaptı.

Altınsaç, konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Piyasada faiz indirim beklentileri süreceğinden faizde ana yönün halen aşağı olduğunu düşünüyoruz. TL tarafında ise bir süre daha faizin yüksek seviyede olması TL'yi destekleyecektir. Dolar/lirada 1,79'a doğru düşüş bekliyoruz. PPK kararları hisse senedi piyasası açısından kısa vadede nötr. İMKB'de dış piyasalara odaklı seyir devam edecektir. 62.000 seviyesi altında hisse pozisyonlarının azaltılması yönünde öngörümüz devam ediyor.

Haberin Devamı

Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 55'e yükseltilmiş ve ilave yüzde 5'lik dilim için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılığın 1,9 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi imkanı sağlanmıştır. Böylece, ek imkanın aynı oranda kullanılması halinde, MB rezervlerinde yaklaşık 2,9 milyar doları artış olacak, piyasaya ise yaklaşık 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!