Merkez Bankası faizini değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizini değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 18:06

Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre gecelik faiz oranı yüzde 13.50'de kaldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, “enflasyon ve ekonomik aktiviteye dair son dönemde açıklanan verilerin, bazı maliyet unsurlarında olumlu gelişmelere işaret etmekle beraber, Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan görünümü belirgin olarak değiştirecek ölçüde bir bilgi içermediği değerlendirmesi” yaptı.

Açıklamada, yılın ilk çeyreğinde duraksama gösteren enflasyondaki düşüş eğiliminin, ikinci çeyrekten itibaren düşüş sürecine devam edeceği tahmin edildiği ifade edilerek, şöyle denildi:

“Bu düşüş sürecine karşın, mevcut bilgiler ışığında, yıl sonunda enflasyonun nokta hedef olan yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesi olasılığı, altında gerçekleşmesi olasılığına göre daha yüksektir.

Hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, arz-talep gelişmelerinin enflasyona verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerine ilişkin risklerin devam etmesi para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, risk primindeki azalma not edilmekte ve bu azalışın kalıcı olup olmayacağı izlenmektedir.”

ORTA DÖNEMDE

Bugünkü bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığının, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşük olduğu vurgulanan açıklamada, “Kısa dönemde ise sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre bir ölçüde azaldığı ifade edilebilir” denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu politika perspektifinin, enflasyonun 2007 yılı ortalarında hedef patika ile uyumlu olmasını sağlayacağı öngörülmektedir. Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır.”

Açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun değerlendirmelerinin daha geniş bir özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı kaydedildi.

FAİZ ORANLARI

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre, gecelik faiz oranları kapsamında Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 16,50, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,50, borç verme faiz oranı yüzde 19,50, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,50 olarak uygulanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu toplantısına, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı, Şükrü Binay, Fatih Özatay, Kurul üyeleri Güven Sak ve Durmuş Yılmaz katıldı.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sedef Ayalp ise izinli olması nedeniyle toplantıya katılamadı.

Para Politikası Kurulu’nun bugün yapılan bu yılın ikinci toplantısına, Başkan Süreyya Serdengeçti ve Kurul üyeleri Erdem Başçı, Şükrü Binay, Fatih Özatay, Güven Sak ve Durmuş Yılmaz katıldı. Sedef Ayalp’in izinli olması nedeniyle katılamadığı toplantıda, Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) sabit tutulmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Buna göre Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 16.50 olarak uygulanmaya devam edilecek. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9.50, borç verme faiz oranı yüzde 19.50 olarak korundu. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15.50 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranı en son geçen yıl aralık ayında 0.25 puan indirim yapılmıştı. Borçlanma faiz oranında ise 2 Ocak’ta 2 puanlık bir teknik indirim gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMİ OLASILIĞI ARTIYOR

Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarını sabit tutma kararını alırken yaptığı değerlendirmelerin özeti de açıklandı.

Yapılan açıklamada enflasyon ve ekonomik aktiviteye dair son dönemde açıklanan verilerin, bazı maliyet unsurlarında olumlu gelişmelere işaret etmekle beraber, Enflasyon Raporu’nda ortaya konulan görünümü belirgin olarak değiştirecek ölçüde bir bilgi içermediği değerlendirmesinin yapıldığı bildirildi. Açıklamada, "Yılın ilk çeyreğinde duraksama gösteren enflasyondaki düşüş eğiliminin, ikinci çeyrekten itibaren düşüş sürecine devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu düşüş sürecine karşın, mevcut bilgiler ışığında, yıl sonunda enflasyonun nokta hedef olan yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesi olasılığı, altında gerçekleşmesi olasılığına göre daha yüksektir" denildi.

RİSK PRİMİNDEKİ AZALMA İZLENİYOR

Hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olmasının, arz-talep gelişmelerinin enflasyona verdiği desteğin azalması ve ham madde maliyetlerine ilişkin risklerin devam etmesinin para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bununla birlikte, risk primindeki azalma not edilmekte ve bu azalışın kalıcı olup olmayacağı izlenmektedir. Bugünkü bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığı, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşüktür; kısa dönemde ise sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre bir ölçüde azaldığı ifade edilebilir. Bu politika perspektifinin, enflasyonun 2007 yılı ortalarında hedef patika ile uyumlu olmasını sağlayacağı öngörülmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!