Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2006 19:15

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre gecelik faiz oranı yüzde 13,25'de kaldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, “yakın zamanda mali piyasalarda yaşanan dalgalanmalar bir tarafa bırakıldığında, son dönemde üretim, talep ve enflasyona ilişkin açıklanan verilerin Enflasyon Raporunda öngörülen orta vadeli eğilimle büyük ölçüde uyumlu bir şekilde gerçekleştiği” değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, yılın ilk dört ayında enflasyonda gözlenen yükselişe rağmen, alkollü içecekler-tütün, enerji, altın ve işlenmemiş gıda fiyatları gibi para politikasının kontrolü dışındaki kalemler ayrıştırılarak hesaplanan endeksteki artışın, Nisan ayı da dahil olmak üzere, düşük ve istikrarlı seyretmeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bununla beraber, yakın zamanda mali piyasalarda yaşanan dalgalanmaların ardından, enflasyonun 2006 yılı sonunda hedefin üzerinde gerçekleşme olasılığı artmıştır.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, enflasyonun orta vadede hedeflerden belirgin olarak sapacağını öngörmesi halinde, gerekli tepkiyi vermekten kaçınmayacaktır. Bugünkü bilgiler ışığında, orta vadeli görünümü değiştirmek için henüz erken olmakla birlikte, kısa vadede politika faizlerinin aşağı inme olasılığının azaldığı belirtilmelidir.

Önümüzdeki dönemde politika faizleri, uluslararası likidite koşulları, risk primindeki gelişmeler ve diğer veriler göz önüne alınarak belirlenecektir. Politika tepkisinin yönü ve büyüklüğü, dalgalanmaların etkilerinin geçici ya da kalıcılığına bağlı olarak farklılaşabilecektir.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır.”

Açıklamada, Para Politikası Kurulu değerlendirmelerinin geniş bir özetinin yarın yayımlanacağı ifade edildi.

FAİZ ORANLARI

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) sabit tutulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Buna göre, gecelik faiz oranları kapsamında Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25, borç verme faiz oranı yüzde 16,25, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25, borç verme faiz oranı yüzde 19,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,25 olarak uygulanmaya devam edecek.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile kurul üyeleri, Erdem Başçı, Rifat Günay, Çiğdem Köse, Güven Sak katılırken Şükrü Binay izinli olması nedeniyle toplantıda bulunamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!