Merkez Bankası faiz oranını 1.75 artırdı, gecelik faiz oranı yüzde 15'e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faiz oranını 1.75 artırdı, gecelik faiz oranı yüzde 15e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2006 18:12

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 1,75 puan artırdı. Buna göre gecelik faiz oranı yüzde 13,25'den yüzde 15'e yükseldi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ”karar alıcı” olarak gerçekleştirdiği olağanüstü toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını 1,75 puan artırdı.

Böylece gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 13,25'den yüzde 15'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 16,25'den yüzde 18'e yükseldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, “söz konusu kısa vadeli gelişmelerin orta vadeli bekleyişler ve fiyatlama davranışları üzerinde kalıcı etkiler oluşturmasını önlemek ve orta vadede enflasyon eğiliminin hedeflerle uyumlu kalmasını sağlamak amacıyla politika faizlerini gözden geçirme gereği duymuştur” değerlendirmesini yaptı

ENFLASYON

Açıklamada, Nisan ve Mayıs aylarındaki enflasyon gerçekleşmelerinin ardından yıllık enflasyon, hedefle uyumlu patikanın belirgin olarak üzerine çıkıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Bunun yanında, yakın zamanda mali piyasalardaki dalgalanmaların ardından oluşan döviz kuru hareketlerinin doğrudan etkileriyle, önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesinin söz konusu olabileceği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“Para Politikası Kurulu, söz konusu kısa vadeli gelişmelerin orta vadeli bekleyişler ve fiyatlama davranışları üzerinde kalıcı etkiler oluşturmasını önlemek ve orta vadede enflasyon eğiliminin hedeflerle uyumlu kalmasını sağlamak amacıyla politika faizlerini gözden geçirme gereği duymuştur.

Bugünkü bilgiler ışığında, kısa vadede politika faizlerinin yukarı yönlü olma olasılığı bir önceki döneme kıyasla azalmıştır.

Ancak para politikası kararlarının yönünün, enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelere bağlı olarak farklılaşmasının mümkün olduğu da unutulmamalıdır. Kararlar oluşturulurken, enflasyonun 2007 yılının sonlarına doğru hedefe yakınsayacağı bir perspektif gözetilecektir.

Dolayısıyla orta vadede, enflasyonda öngörülen düşüşle beraber politika faizlerinin de düşüş yönünde olacağı bir görünüm esas alınmaktadır.”

Haberin Devamı

Açıklamada, “enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağının özenle vurgulanmalıdır” denildi.

Açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun değerlendirmelerinin özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı ifade edildi.

FAİZ ORANLARI

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) artırılmasına karar verdi.

Buna göre, gecelik faiz oranları kapsamında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25'ten yüzde 15'e, borç verme faiz oranı yüzde 16,25'ten 18'e, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25'ten yüzde 11'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,25'ten yüzde 21'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 17'ye yükseldi.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu'nun bugün aldığı karar ile gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15'e çıkartması ile 11 Nisan 2005 tarihindeki borçlanma faiz oranına geri dönüldü.

Para Politikası Kurulu toplantısına, Kurul Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile kurul üyeleri Erdem Başçı (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Burhan Göklemez (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Mehmet Yörükoğlu (Merkez Bankası Başkan Yardımcısı), Güven Sak, İbrahim Turhan katıldı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!