Merkez Bankası faiz oranını 0.50 puan indirdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faiz oranını 0.50 puan indirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 19:10

Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısında gecelik borç verme faiz oranı 0.50 puanlık indirimle yüzde 15.75’e çekildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekim ve kasım aylarındaki gibi bu ay da kısa vadeli faiz oranlarını 0,50-0,75 puan düşürdü. Banka, Eylül ayında da 14 aylık aranın ardından kısa vadeli faiz oranlarını 0,25 puan indirmişti.

Buna göre, gecelik borçlanma faizi yüzde 16,25'ten 15,75'e, borç verme faiz oranı da yüzde 20,75'ten yüzde 20'ye çekildi.

Para Politikası Kurulunun bugünkü toplantısına ilişkin yapılan açıklamaya göre, toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantıda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının düşürülmesine karar verildi. Yeni faiz oranları şöyle belirlendi:

Haberin Devamı

“Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16,25'ten 15,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 20,75'ten 20'ye indi.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,25'ten 11,75'e, borç verme faiz oranı yüzde 23,75'ten 23'e çekildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,75'ten yüzde 19'a düşürüldü.”

“ENFLASYONUN DÜŞMEYE DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR”

Açıklamada, 2007 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verilerinin iktisadi faaliyetin büyük oranda arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığına işaret ettiği kaydedildi. Öngörüldüğü şekilde özel kesim iç talebindeki ılımlı toparlanmanın devam ettiği, buna karşılık kamu harcamalarındaki ve dış talepteki yavaşlamanın etkisiyle toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bu çerçevede gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kurulun, son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesini yaparak, Ekim Enflasyon Raporundaki para politikası duruşunu koruduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kurul, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadede hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şoklar enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olurken büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilemektedir. Kurul, Merkez Bankasının öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurgulamış, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizmiştir.

Haberin Devamı

Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirlenecektir. Bunun yanında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları da yakından izlenmektedir.”

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulandı.

Para Politikası Kurulu, toplantı özetinin 8 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!