Merkez Bankası faiz indirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faiz indirmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2006 17:47

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uyguladığı kısa vadeli faiz oranlarını (politika faizleri) değiştirmeyip sabit tutmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu, "para politikasına ilişkin belirsizlik algılamalarının artma olasılığını" da dikkate alarak kısa vadeli faiz oranlarını (politika faizi) bu ay da değiştirmeyerek sabit tutma kararı aldı. Ancak üç aydır faiz oranlarında indirim yapmayan Para Politikası Kurulu, yıllık enflasyondaki düşüşün mart ayından itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5’e yakın gerçekleşeceği değerlendirmesini yaptı.

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Toplantıya emekliliğini isteyerek izne ayrılan Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, yeni dönemde vekaleten Başkan Yardımcılığına getirilen Rifat Günay, 4 Nisan’dan itibaren emekli olmacak olan Başkan yardımcısı Fatih Özatay ile Kurul Üyeleri Güven Sak ve Durmuş Yılmaz katıldı.

Haberin Devamı

"PARA POLİTİKASIYLA İLGİLİ BELİRSİZLİK ALGILAMASI"

Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını sabit tutarken son dönemdeki gelişmelerin, kısa vadeli enflasyon tahminlerini olumlu etkilemekle birlikte, Enflasyon Raporu’nda ortaya konulan orta vadeli görünümü belirgin olarak değiştirmediği değerlendirmesini yaptığı bildirildi. Tekstil, hazır giyim ve deri sektörlerindeki KDV indirimi, imalat sanayiinde verimlilik artışlarının sürmesi ve petrol fiyatlarının ikincil etkilerinin sınırlı kalmaya devam etmesi gibi gelişmelerin enflasyonu kısa vadede olumlu etkileyeceği öngörüldü. Bu gelişmeler ışığında, yıllık enflasyondaki düşüşün mart ayından itibaren tekrar başlayacağı ve enflasyonun yıl sonunda nokta hedef olan yüzde 5’e yakın gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bununla birlikte, para politikasına ilişkin belirsizlik algılamasının artma olasılığı, hizmet sektöründeki fiyat artışlarının halen yüksek olması, talep koşullarının enflasyona verdiği desteğin azalması ve hammadde maliyetlerinin yüksek seviyelerde dalgalanmaya devam etmesi, para politikasında temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Uluslararası likidite koşullarındaki gelişmeler ise yakından izlenmektedir" denildi.

Haberin Devamı

Bugünkü bilgiler ışığında, orta dönemde politika faizlerinin yükselme olasılığının, aşağı inme ya da sabit kalma olasılığına kıyasla daha düşük olduğu vurgulanan açıklamada kısa dönemde ise sabit kalma olasılığının geçen toplantıya göre azaldığının ifade edilebileceği belirtildi.

Söz konusu değerlendirmelerle Kurul’un, Merkez Bankası başkanı atamasında yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan para politikasıyla ilgili belirsizliklere vurgu yaparak, faiz indirmeme nedelerinden biri olarak göstermesi dikkati çekerken, nisan ayındaki toplantısıyla birlikte faiz indirimlerine yeniden başlayabileceğinin de sinyali verildi.

FAİZ ORANLARI

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uyguladığı kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutulma kararı aldığı bildirildi. Buna göre Merkez Bankasının gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 13.50 ve borç verme faiz oranı yüzde 16.50 olarak uygulanmaya devam edilecek. Bankanın, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00- 16.30 arası gecelik vadede uyguladığı borçlanma faiz oranı yüzde 9.50, borç verme faiz oranı da yüzde 19.50’de tutuldu. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranı ise yüzde 15.50’de kaldı.

Haberin Devamı

EN SON ARALIK 2006’DA İNDİRİM YAPILMIŞTI

Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarında en son geçen yıl aralık ayında yapılan Para Politikası Kurulu toplantısından sonra 0.25 puanlık indirim yapılmıştı. Ayrıca açık enflasyon hedeflemes ine geçilmesiyle birlikte 2 Ocak 2006’da da sadece borç verme faiz oranında 1 puanlık bir teknik indirim yapılmıştı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bu politika perspektifinin, enflasyonun 2007 yılı ortalarında hedef patika ile uyumlu olmasını sağlayacağı öngörülmektedir. Diğer yandan, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu’nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı özenle vurgulanmalıdır."

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu’nun değerlendirmeleri daha geniş bir özeti 5 iş günü içinde açıklanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!