Merkez Bankası enflasyon tahmini düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası enflasyon tahmini düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 10:38

Merkez Bankası bugünkü toplantıda enflasyon tahmini düşürdüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, daha önce yüzde 6.5 olan enflasyon tahminlerini yüzde 6.2’ye indirdiklerini açıkladı.

Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.4 ile yüzde 6.8 aralığında olacağını tahmin ettiklerini açıkladı. 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Nisan ayı Enflasyon Raporu'nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında petrol fiyatlarının öngörülerinin altında seyrettiğini, bu çerçevede petrol fiyatları varsayımlarını 2012 yılı ortalaması için 120 dolardan 110 dolara, 2013 yılı için ise 115 dolardan 100 dolara düşürdüklerini belirtti.

Başçı, “Yüzde 5'lik enflasyonun ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz. Biz kararlılık gösterip bunu gerçekleştireceğiz. Bu sağlanırsa, beklentiler de yüzde 5'e çekilecek” dedi.  

Haberin Devamı

ESNEK POLİTİKALAR DEVAM EDECEK

Başçı, faiz koridoruyla ilgili, “Kısa vadeli sermaye akımlarına karşı, döviz alım satımına ilaveten faiz koridorunu da geniş tutmayı ekledik. Kısa vadeli dalgalanmayı azaltma imkanına sahibiz. Bunun işe yaradığını gördük” dedi.

Başçı konuşmasında para politikasında esnek yaklaşımlarını devam ettireceklerini ve bankacılık sistemini rahatlatıcı önlemler alabileceklerini ifade etti.  

 

İspanya’da kamu borçlarına ilişkin gelişmelerin kriz endişelerini artırdığını ifade eden Merkez Bankası Başkanı, “Euro bölgesindeki gelişmelerin dış talep üzerinde baskı yaratıyor.

 

DENGELENME DAHA DA BELİRGİN

Yılın ilk yarısında uygulanan politikaların sonuç verdiğini belirten Başçı, Türk ekonomisindeki dengelenmenin daha da belirginleşmiş olduğunu ifade etti.

 

BİZ TEMKİNLİYİZ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Para politikasının (PPK) tavrı için 'gevşek' de demiyoruz, 'sıkı' da demiyoruz. 'Temkinli' olarak niteliyoruz” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!