Merkez Bankası Başkanı Başçı giderayak faizin üst bandında indirim yaptı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Başkanı Başçı giderayak faizin üst bandında indirim yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 01:55

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son toplantısını indirimle tamamladı. Faiz koridorunun üst bandında 0.25 puan indirim yapan Başçı’nın bu hareketiyle yeniden atanma ihtimalini güçlendirdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Görev süresi 19 Nisan’da dolan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katıldığı son Para Politikası Kurulu’nda (PPK) faiz koridorunun üst bandında indirim yaptı. PPK’nın dün yapılan toplantısında koridorun üst bandı olan yüzde 10.75’lik faizde 0.25 puan indirildi ve yüzde 10.50’ye çekildi. Analistler bu indirimin sembolik olduğunu belirtirken yüzde 7.5 olan politika faizinde gelecek aylarda yapılabilecek bir indirim için ise kapının aralandığı görüşünde. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ekonomi danışmanının da dikkat çektiği gibi üst bantta indirim yapan Başçı için kulislerde bu hareketinin yeniden başkanlığa atanma ihtimalini artırabileceği konuşuluyor.

OYNAKLIKTA DÜŞÜŞ

PPK dün bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yani politika faizini yüzde 7.5’da, faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25’de sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.50’ye indirdi. PPK sonrası yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği ifade edildi. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü belirtilen açıklamada, ilan edilen yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği değerlendirmesinin yapıldığı belirtildi. Açıklamada, indirimin gerekçesini şöyle belirtildi:

Haberin Devamı

SADELEŞME ADIMI

“Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.”

Haberin Devamı

TL’Yİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, “Merkez Bankası çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması nedeniyle likidite politikasının sıkı tutulacağını belirtse de karar para politikasında gevşeme anlamına geliyor. Haftalık repo ihale faizinin sabit tutulması Merkez Bankası’nın daha önce anlattığı sadeleştirme stratejisinden farklılık gösteriyor. Gelişmekte olan piyasa para birimleri hafta başından bu yana dolar karşısında değer kaybediyor. Aslında doların değer kazanması sadece gelişmekte olan piyasa kurlarına karşı değil. FED toplantısı sonrasında doların geldiği zayıf seviyelerden küresel olarak toparlandığını görüyoruz. Bu ortamda bir senedir bankalar arası piyasada gecelik faiz yüzde 10.75 seviyesinde gerçekleşirken Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde indirim yapmasının lirayı olumsuz etkileyebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. Dolar kurunun kısa vadede 2.90 TL seviyesinin üzerine hareket olabileceği görüşündeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

FAİZDE İNDİRİM KAPISINI AÇTI  

ALAN Yatırım’ın PPK sonrası yaptığı “TCMB’den Hükümete Destek” başlıklı değerlendirmesinde, Merkez Bankası’nın maksimum uygulayabileceği faiz oranını düşürdüğü belirtilerek, “Ancak bu mevcut fonlama faizinin düşeceği anlamına gelmiyor. Sadece uygulayabileceği maksimum faizi kısıtladı. FED’in mart ayında faiz artırım beklentilerini düşürmesi Merkez Bankası’nın elini güçlendirmiş gözüküyor. Karar faizler üzerinde kısa vadede etkili olmayabilir. Ancak Merkez Bankası’nın orta vadeli niyetini yansıtıyor. Yani piyasadaki pozitifliğin devam etmesi halinde, Merkez Bankası faizlerde daha fazla indirim seçeneğini kullanacak gibi gözükmekte. Bunun için kur tarafında da daha düşük seviyeleri görmeyi bekleyecek gibi görünmüyor. Özellikle Banka yönetimin değişmesi halinde faizlerde aşağı yönlü baskı daha da hızlı olabilir. Şuan için 25 baz puanlık indirim hem MB hem de piyasalar için sembolik bir değer. Önümüzdeki dönemde artık küresel piyasaların etkilerine bağlı olarak faizleri indirme niyetine paralel gelişmeler izlenebilir” denildi.

Haberin Devamı

MERKEZ YÜKSELTTİ ABD DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası’nın kararı sonrasında dolar 2.98 lirayı aşsa da dün ABD’den gelen zayıf dayanıklı ürün siparişleri verisinin etkisiyle 2.88 lira seviyelerine geriledi. Serbest piyasada ise dolar günü 2.87 liradan tamamladı. Borsa İstanbul ise dün günü yüzde 0.51 düşüşle 80 bin 802 puandan kapattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!