Merkez AÄŸustos'ta faizi deÄŸiÅŸtirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez AÄŸustosta faizi deÄŸiÅŸtirmedi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 16, 2012 14:09

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 5.75 oranından sabit tutarken, faiz koridorunda da değişikliğe gitmedi. Banka, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11.5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 11 seviyesinde tuttu.

Haberin Devamı

Açıklanan diÄŸer bir kararda ise Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine iliÅŸkin üst sınır yüzde 55'ten yüzde 60’a yükseltildi.  Bu deÄŸiÅŸiklikler sonucunda saÄŸlanan ek imkanın önceki ile aynı oranda kullanılması durumunda rezervlerde yaklaşık 4.3 milyar dolarlık artış olacağı ve piyasaya da 2.8 milyar TL likidite saÄŸlanacağı belirtildi.Â

ALTINDA YÜZDE 30'A ÇIKTI

Diğer taraftan, banka hali hazırda yüzde 25 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tutulmasına ilişkin üst sınırı da yüzde 30’a yükseltti.

Merkez Bankası kasasında şu anda Türk lirası zorunlu karşılıklar için 8.3 milyar dolar değerinde 163 ton altın tutulurken, sağlanan ek imkanının aynı oranda kullanılması halinde, rezervlerde yaklaşık 3 milyar dolar artış olması, piyasaya da 2.8 milyar lira likidite sağlanması mümkün olacak.

Haberin Devamı

Kurul ayrıca, 18 Eylül 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0.5 milyar TL ile 7.5 milyar TL arasında olmasını karar kararlaştırdı. Ayrıca, 17 Ağustos – 18 Eylül 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!