Merkez 3 günde 4.5 milyar dolar sattı, kur şimdilik 1.87’ye indi

Güncelleme Tarihi:

Merkez 3 günde 4.5 milyar dolar sattı, kur şimdilik 1.87’ye indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 00:00

Yeni yıla dövize doğrudan müdahale ederek başlayan Merkez Bankası, bu müdahalesini dün de sürdürdü.

Haberin Devamı

Merkez bankası, piyasaya döviz satım ihalesiyle 350 milyon dolar verirken, bankalara da doğrudan müdahale yoluyla yaklaşık 300 milyon dolar sattı. Böylece Merkez’in piyasaya dünkü müdahalesi toplam 650 milyon doları bulurken, dolar 1.89 liradan 1.87 liraya geriledi.
İhaleyi devreye soktu
Geçen yılın son haftası piyasaya girerek doğrudan satışa başlayan Merkez Bankası bu adımına yeni yılın ilk iki gününde de soluksuz devam etti. Yılın ilk işlem gününde dış piyasalar kapalı olduğu için doğrudan müdahale yolunu seçen Merkez Bankası, dün hem döviz ihalesi hem de doğrudan satış ile dolardakı yükselişi frenlemeye çalıştı.
Merkez Bankası’nın dün maksimum 1 milyar 350 milyon dolar tutarlı açtığı döviz satım ihalesine 1 milyar 205 milyon dolar teklif geldi. Merkez, ihalede bu teklifin 350 milyon dolarlık bölümünü karşılarken, ortalama fiyat 1.8811 lira oldu. Merkez Bankası doğrudan satış yoluyla da piyasaya dolar verdi. Geçen hafta cuma günü 3 milyar dolar ve önceki gün de yaklaşık 700 milyon dolar satan Merkez dün gün boyu kademeli satış yaptı. Gün içinde yaklaşık 200 milyon dolarlık satış yapan Merkez Bankası, valörlü işlemlerde de satışa devam etti. Valörlü işlemlerde de yaklaşık 100 milyon dolar sattığı tahmin ediliyor,
Pariteden Merkez’e destek
Böylece Merkez Bankası’nın piyasaya doğrudan satışı 300 milyon doların üzerinde oldu. Bu arada uluslararası piyasalardaki gelişmeler de Merkez Bankası’nın dünkü müdahalesinde işini kolaylaştırdı. Dış borsalarda Euro’nun 1.30 doların üzerine çıkması, doları düşürmeye çalışan Merkez Bankası’na destek oldu. Bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.87 liraya inen dolar, serbest piyasada da günü 1.8770 liradan tamamladı.

Haberin Devamı

Avrupa ve ABD’den olumlu hava esti, İMKB yüzde 2.9 arttı

ÇİN, Almanya ve ABD’den gelen verilerle küresel borsalarda yaşanan hızlı yükseliş İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yüzde 2.96 prim yapmasını sağladı. Global ekonomiye ilişkin olumlu beklentileri artıran yurtdışı verilerin etkisiyle risk iştahının artması, global piyasalarda yükselişi de beraberinde getirdi. Çin’de açıklanan olumlu imalat verisi Asya borsalarında yükselişi tetiklerken, Almanya’da mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının aralıkta yüzde 6.8 ile beklentilerin altında açıklanmamı da Avrupa’da moralleri yükseltti. ABD’de ise imalat endeksi beklentilerin üzerinde geldi. Bu gelişmelerle dış borsalarda değer artışları yüzde 2’yi aştı. Yurtdışını takip eden İMKB Ulusal 100 Endeksi de günü yüzde 2.96 primle 52 bin 859 puandan tamamladı. Çift haneli enflasyon, bono faizini de yüzde 11.57’ye taşıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!