Merkel-Sarkozy 1.5 trilyon Euro’luk kurtarma planında anlaştı, Yunanistan’a ‘tıraş’ kesinleşti

Güncelleme Tarihi:

Merkel-Sarkozy 1.5 trilyon Euro’luk kurtarma planında anlaştı, Yunanistan’a ‘tıraş’ kesinleşti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 01:44

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin dün Brüksel’de gerçekleştirdikleri ve bu sabah saatlerine kadar süren zirvede Euro Bölgesi’nin bir ve iki numarası Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa kurtarma fonunu 1.5 trilyon Euro’nun üzerine çıkarma konusunda anlaştı.

Haberin Devamı

Euro ve Yunanistan’ın kader zirvesi olarak nitelenen zirveden iyi haberler gelirken, kurtarma planında henüz net rakamlar ortaya konmadı. Liderler zirvesindeki en somut rakam, Avrupa kurtarma fonu olarak anılan 440 milyar Euro’luk Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) Merkel ve Sarkozy tarafından en az 4 kat büyütülmesine yani 1.5 trilyon Euro’nun üzerine çıkarılmasına karar verilmesi oldu.

108 milyar Euro

Zirveden Yunanistan’ın borçlarının silinmesi yönünde karar çıkarken silinecek oranın ne olacağı ve Yunanlı bankaların durumu konusu daha sonraya ertelendi. Avrupalı bankalara Yunanistan’ın borçlarına yapılacak tıraştan sonra dayanıklılıklarının artırılması için sermaye desteği verilecek. Ancak bu sermaye desteği Euro krizinin aşılmasını amaçlayan bir paket kapsamında yapılması prensibi benimsendi. İngiltere Başbakanı David Cameron, “Bankalara sermaye desteği konusunda bir anlaşmaya vardık. Bu adım Euro’yu korumak için alınan kararlar devreye girdikçe ilerleyecek” dedi. AB kaynakları bankalara sermaye desteğinin 108 milyar Euro’yu bulabileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yüzde 40 yerine 50

Yunanistan’ın borçlarının silinmesine ilişkin net bir oran çıkmadı. Borçların silinmesi konusundaki görüşmeyi yürütenler elinde Yunan tahvili bulunan bankaları, Yunanistan’ın borcunun yüzde 40 yerine yüzde 50 oranında silinmesi için ikna etmeye çalıştı. Silenecek borç miktarının oranı için anlaşmazlık giderilemeyince, rakam belirtilmeden “Borcun 2020 yılına kadar gayrı safi milli hasılanın yüzde 120’sine düşecek şekilde silinmesi” önerisi ortaya atıldı. Merkel ile Sarkozy zirveden bir süre için ayrılarak, IFF ile pazarlığa oturdu. Pazarlık, IFF Yunanistan’ın borcunun yüzde 50’nin üzerinde silinmesine gönüllü razı olup olmadığı üzerine yapıldı. Merkel ile Sarkozy IFF’nin “gönüllü” olmaması halinde Yunanistan’ın iflastan kaçınamayacağını ve özel bankaların belki de hiç para alamayacağını söylediler.

Papandreu’nun ‘tıraş’ ayrımı kabul edilmedi

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu’nun “Ellerinde Yunan devlet tahvili bulunan yabancı bankalar için yüzde 60, Yunan bankaları için ise ayakta kalabilmeleri için sadece yüzde 30 “tıraş” yapılsın önerisi kabul görmedi. “Tıraş” işlemini gerçekleştirecek ve ellerinde Yunan tahvilllerini bulunan tüm bankaları temsil eden Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IFF) Başkanı Charles Dallara “Yüzde 60’ı kabul etmiyoruz. Bankaların dayanabileceği en fazla yüzde 40” diyerek öneriyi reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!