Mercedes de yoldan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mercedes de yoldan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Daimler Benz'in ABD'nin Alabama eyaletindeki yeni fabrikasında üretimine başlanan ‘‘M'' serisi otomobiller sonbaharda piyasaya çıkıyor. Şehiriçi konforuna sahip arazi özellikli bu otomobiller 1998 baharında Türkiye'ye de gelecek. Mercedes bu araçları ‘‘off-road'', yani ‘‘yoldan çıkan araçlar'' diye tanımlıyor.

Önceki hafta tanıttığı A serisi ile meraklılarını şaşırtan Mercedes, ilk defa yeni bir modelini Almanya dışında üretmeye başlıyor. ABD'nin Alabama eyaletinde Tuscaloosa'da fabrika kuran Alman otomobil şirketi, M serisi adını verdiği yeni ‘‘off-road'' araç serisinin tanıtımını yaptı.

Her türlü arazi koşullarının yanısıra günlük şehir hayatında da kullanılabilecek şekilde tasarlanan Mercedes M serisinin ML320 modeli, sonbaharda, dünya 4x4 araç pazarının yüzde 63'ünü oluşturan ABD'de satışa çıkacak. 1998 ilkbaharından itibaren Avrupa ile birlikte Türkiye'de de satışına başlanacak olan M'in ABD'deki fiyatı 35 bin dolar (5.5 milyar lira) civarında olacak.

EN HAFİF MOTOR

M serisi, aile otomobili kadar konforlu, ancak arazi özellikleri de olan bir model. Mercedes M'in en önemli özelliklerinden biri, kendi sınıfındaki en hafif motora sahip olması. 3.2 litrelik alüminyum alaşımlı V6 motor 215 beygirlik güç üretiyor. Bir yıl sonra bu araçlarda kullanılan V6 motorun yerini V8 türü motor alacak. Otomotik vitesli M, 9 saniyede 60 mil sürate ulaşabiliyor. 4x4 özeliği ile arazide her türlü engeli zorlanmadan aşan M, ETS adı verilen elektronik patinaj kontrolü sayesinde zemin durumuna göre dört tekerleği ayrı ayrı kontrol edebiliyor. M serisi konfor, oturma pozisyonu, şıklık ve kullanım zevki bakımından Mercedes'in binek otomobillerini aratmıyor. Yeni Mercedes'in en etkileyici yönlerinden biri de iç mekan değişkenliği. Arka koltukların üçü de ayrı ayrı katlanabildiğinden kayak gibi hobi araçları için değişken bağaj alanları oluşturulabiliyor.

GÜVENLİK

Hem karoserde, hem de şaside bulunan darbe emici bölgeler, çarpışma anında yaşam kabininin deforme olmasını engellediğinden optimum koruma sağlıyor.

Yüksek ayarlı ve aktif gergili emniyet kemerleri, sürücü ve yolcu hava yastıkları gibi güvenlik elemanları günümüz arazi araçlarında standart olarak bulunmazken, M serisinde bütün bu güvenlik önlemleri var.

Günde 270 Mercedes üreten fabrika

Daimler - Benz'in ABD'nin Alabama eyaletinde Birmingham'ın Tuscaloosa kasabasında M serisini üretmek için kurduğu fabrika yaklaşık 2 yılda tamamlandı. Halen 850 işçinin çalıştığı Mercedes-Benz U.S. International adlı fabrikada günde 270 adet Mercedes M üretilebiliyor. 1999 yılında bu tesislerde çalışan personel sayısının 2 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Yıllık kapasitesi 70 bin araç olan fabrika, saatte 16, yılda ise 65 bin adet Mercedes M üretecek. Bir aracın üretiminin 10.5 saat sürdüğü tesiste, her aracın izlediği üretim bandının uzunluğu 1.3 kilometreye ulaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!