'Merak etme gelen dolandırmayacak'

Güncelleme Tarihi:

Merak etme gelen dolandırmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2015 11:00

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, resmi istatistik programları kapsamında anketörler vasıtasıyla yapılan veri toplama çalışmalarında, vatandaşların görevlilere ’dolandırıcı’ endişesiyle bilgi vermeyebildiğini söyledi. Çiçek, bunu önlemek için adreslere görevliler gelmeden önce bilgi mektubu gönderdiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

TÜİK Samsun Bölge Müdürü Harun Çiçek, son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber nitelikli dolandırıcılığın da arttığını söyleyerek, bu durumun alandan veri toplamama çalışmalarını sekteye uğratmaya başladığını söyledi. Bu sorunun çözümü için 2007 yılından bu yana sağlıklı bir şekilde uygulanan ’bilgi mektubu’ uygulamasına çok önem verdiklerini ifade eden Çiçek, "Hane ve işyerlerine mektup gönderiyoruz. Hanelere gönderdiğimiz mektupların içerisine o çalışma ile ilgili bir de tanıtıcı broşür gönderiyoruz.

Merak etme gelen dolandırmayacak

Mektupta çalışmanın neden yapıldığı, ne zaman hanenin ziyaret edileceği, hangi çalışma için ziyaret edileceği gibi bilgi veriliyor. Altına da kurumumuzun iletişim numaraları yer alıyor. Gelen anketörlerin TÜİK’ten gelip gelmediklerinin teyidini yapabilmeleri için. O haneye gidecek olan anketörün hangi tarihler arasında geleceğini de yazıyoruz. Dolayısıyla hane biz daha gitmeden TÜİK görevlilerinin gelip ziyaret edeceğini biliyorlar. Anketörlerimizde gittikleri zaman kendini tanıtıyor, kimliğini gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Merak etme gelen dolandırmayacak

SMS'LE DE YAPILACAK

Bilgilendirme mektupları göndermemeleri halinde cevapsızlık oranının çok yüksek olabileceğini dile getiren Çiçek, "Vatandaşlar anketörleri dolandırıcı olarak görüyorlar. ’Bizi kandıracaklar telefon ve TC kimlik numaralarımızı alacaklar üzerimize kredi çekecekler, senet düzenleyecekler’ gibi endişe duyuyorlar. Çünkü biz TC numaralarını istiyoruz, yeri geldiğinde aile ile ilgili özel bilgileri de istiyoruz. Bunları tehdit, şantaj amaçlı kullanılabileceğini düşünebilirler. Vatandaşlarımız gazete ve televizyonlarda bu tarz haberleri gördükleri için tedirgin oluyor. ’Ben TC numaramı vermek istemem’ diyor. Ama bize bilgi vermeyenlere de cezai hüküm var. İşyerleri için 2 bin 511 TL, haneler için bin 55 TL idari para cezası cezası bulunuyor. İlerleyen süreçte bilgilendirmeleri SMS ve e-posta yoluyla da yapmaya başlayacağız" diye konuştu. ’Dolandırıcı’ endişesiyle ilgili kendilerine çok şikayet geldiğini belirten Çiçek, "Bazı haneleri ikna etmekte bile zorlanıyoruz. Cezası var desek bile yine güvenemiyorlar. Özellikle kırsal kesimde bu sıkıntı daha fazla yaşıyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!