Menderes rotayı enerji ve tarıma çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Menderes rotayı enerji ve tarıma çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2009 11:33

İzmir'de bünyesinde Menderes Tekstil ve Osman Akça Tarım gibi şirketleri barındıran Akça Holding, jeotermal enerji ve tarım sektörlerine yatırım kararı aldı. Grup Koordinatörü Cemal İpekoğlu, tekstilde gelinen büyüklüğü yeterli gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

İpekoğlu, grubun bir süre önce aldığı jeotermal enerji arama ruhsatı çerçevesinde Denizli'nin Sarayköy ilçesinde kuyular açmaya başladığını belirtti.

Açılan iki kuyuda kullanıma uygun su bulunduğunu, yeni kuyuların da açılmaya devam ettiğini bildiren İpekoğlu, bölgede elektrik santrali ve seraların da içinde yer aldığı entegre yatırımlar planlayarak hayata geçirmeye başladıklarını kaydetti.

İpekoğlu, bu kapsamda 84 dönümlük bir seranın yapımını tamamladıklarını, domateste deneme üretimine başladıklarını, yüksek teknolojiye sahip tesiste yılda 3 bin ton domates üretmeyi planladıklarını dile getirdi.

Sera alanını büyüterek diğer ürünlere de girmeyi hedeflediklerini kaydeden İpekoğlu, üretimin yarısını iç piyasaya, diğer bölümünü ihracata yönlendireceklerini ancak Rusya pazarının açılması halinde “dış piyasalara ürün yetiştirmekte dahi zorlanabileceklerine inandıklarını” ifade etti.

İpekoğlu, tarımsal üretimin yanında elektrik santralini de yakın bir zamanda devreye sokmayı planladıklarını, teknolojik ortaklık konusunda bir kaç grupla görüşmelerin sürdüğünü, ilk etapta 20 megavat kapasiteli bir santral kurmayı hedeflediklerini anlattı.

Santralde üretilen enerjinin önemli bölümünü Menderes Tekstil fabrikalarında değerlendireceklerini söyleyen İpekoğlu, fabrika tüketiminin az olduğu saatlerde “enterkonnekte sisteme” de enerji verebileceklerini ifade etti.

Grubun jeotermalin yanında rüzgar enerjisi ile ilgili de yatırımları bulunduğuna dikkati çeken İpekoğlu, şunları söyledi:
“Enerji Türkiye'de talebi en hızlı artan ürünlerden. Grup olarak bu konuyla yakından ilgiliyiz. Tarım sektörü de grubun ana faaliyet konuları arasında yer alıyor. Osman Akça Tarım, kurutulmuş üzüm, kayısı ve incir ürünlerinde önemli bir ihracat payına sahip. Domates üretimiyle tarımın daha yüksek teknolojiye dayanan bir dalına giriyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye'de tarımsal üretim konusunda büyük gelecek görüyoruz. Anadolu'nun Avrupa'nın gıda ambarı olabileceğine inanıyoruz. İspanya'da mevcut sera alanlarının golf sahalarına ve güneş enerjisi tarlalarına dönüştüğünü gözlemliyoruz. İstihdam yoğun bir sektör olan tarım, Anadolu için bir fırsat olabilir. Denizli de jeotermal potansiyeli ile gelecekte bu yatırımlarla daha etkili bir bölge haline gelecektir.”

TEKSTİL YATIRIMLARI

Jeotermal enerji sayesinde Menderes Tekstil'in üretim maliyetlerini de düşürebileceklerini ifade eden İpekoğlu, krize rağmen Çin ve Pakistan gibi rakiplerin elindeki siparişlerin kendilerine dönmeye başladığını ifade etti.

Grubun tekstilde yeterince büyüdüğünü, daha fazla büyümeme yönünde karar aldığını ifade eden İpekoğlu, global krizin etkisiyle ihracatta yüzde 10'luk bir daralma beklediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!