Memurun harcırah sorunu çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Memurun harcırah sorunu çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 11:52

Danıştay 2’nci Dairesi, dört yıldan beri devam eden kamu çalışanlarının harcırah ödenmesine ilişkin bilmeceyi çözdü. Karara göre, 1 Ocak 2002 ile 22 Temmuz 2003 tarihleri arasında ilk defa veya yeniden göreve alınan kamu personeli ile 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri nedeniyle tayin olan kamu personeline harcırah ödenebilecek.

Anayasa Mahkemesi, yurt içinde veya yurtdışındaki bir göreve kendi istekleriyle atanmaları halinde devlet memurlarına harcırah ödenmeyeceğini öngören yasa hükmünü Anayasa’nın "eşitlik" ilkesine aykırı bularak iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ardından idare mahkemelerinin verdiği kararların temyiz incelemesini yapan Danıştay 2’nci Dairesi, 23 Aralık 2005 tarihinde verdiği kararla dört yıldan beri devam eden harcırah sorununa açıklık getirdi.

Kararın gerekçesinde, 1 Ocak 2002 ile 27 Nisan 2005 tarihleri arasında yürürlükte bulunan ve ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ve naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlerden harcırah talep etmediklerine ilişkin yazılı beyanda bulunanlara harcırah ödenmemesini amaçlayan yasaların Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği anımsatıldı.

Danıştay’ın kararında; harcırah konusuna ilişkin olarak Anayasa yürütülen yargısal süreç ve Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararlardaki hukuksal vurgular göz önünde bulundurulduğunda ve de sosyal hukuk devleti ilkesi boyutunda düşünüldüğünde, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren kamu personeline ilişkin olarak gerçekleştirilen yönetsel tasarruflardan kaynaklanan harcırah ödemelerinin gerçekleştirilmesinin idareler açısından bir zorunluluk olduğu ve en önemlisi anılan tarihten sonra oluşan ve kamu personeli açısından belirsizlikler içeren bir hukuksal ortamda harcırahını alamayanların, bu belirsizlik ortamının yargısal süreç sonrasında hukuksal aydınlığa kavuştuğuna işaret edildi. Karara göre, ilgililerin yasanın öngördüğü işlemin yapılması için her zaman idareye başvurmaları ve isteklerinin reddedilmesi durumunda 60 günlük süre içinde idari yargıya dava açabilecekler.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Karara göre, 1 Ocak 2002 ve 22 Temmuz 2003 tarihleri arasında ilk defa veya yeniden göreve alınan kamu personeline, 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri nedeniyle tayin olan kamu personeline de harcırah ödenebilecek. Bu durumda olan kamu personelinin harcırah alabilmesi için öncelikle kurumlarına yazılı olarak talepte bulunmaları gerekiyor. Taleplerinin reddedilmesi durumunda kamu çalışanları İdare Mahkemelerine dava açabilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!