Memura enflasyon farkı üçüncü tura kaldı

Güncelleme Tarihi:

Memura enflasyon farkı üçüncü tura kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

Memurların toplu görüşmelerinin ikinci turunda, başta enflasyon farkı olmak üzere mali ve sosyal haklarda somut sonuç alınamadı. Hükümet, sendikaların Nisan ayından itibaren geçerli olmasını istediği enflasyon farkının Temmuz’dan itibaren ödenmesi konusunda ısrarlı.

Üçbuçuk saat süren görüşmelere hükümeti temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu görevlilerine verielcek mali ve sosyal hakların, üçüncü turun yapılacağı 22 Ağustos Salı günü görüşüleceğini açıkladı. Memur sendikaları konfederasyonları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin ardından açıklama yapan Şahin, 15 günlük toplu görüşme dönemi için planlanan dört ana maddenin gündem haline getirildiğini söyledi.

I TEMMUZ TARİHİNDE ISRARLIYIZ:

Dünkü toplantıda, geçen yıl imzalanan mutabakat zaptını değerlendikleri bilgisini veren Başbakan Yardımcısı, "Kamu işçileriyle ilgili uygulamada olduğu gibi memurlara da farkların 1 Temmuz’dan itibaren ödenmesi konusunda ısrarlıyız" dedi. Şahin’in verdiği bilgiye göre,dünkü toplantıda gündeme gelen konu başlkları ve gelinen aşama şöyle:

Memura denge tazminatı adı altında ödenmesi yasayla kararlaştırılan "40+40" (80 YTL) konusunda şikayet geldi. Ağırlıklı olarak, döner sermaye payı alan personelle ilgili bu şikayetlerin değerlendirilmesi için sekiz kişilik bir komisyon kuruldu.

Sözleşmeli personelin ücret skalasıyla ilgili YPK kararı, üzerine KİT yönetimlerinin uygulamaya yönelik icraatlarının da bir değerlendirmesi için ayrı bir komisyon kuruldu.

Sendika ve konfederasyonların geçen yıl gündeme getirdiği hizmet kollarıyla ilgili sorunlar için kurulan takip komisyonu, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

KAMU PERSONELİ YASASI:

Şahin, üzerinde uzun süredir çalıştıkları ve 52 kamu ve kurum kuruluşunun görüşlerini aldıkları ve yeniden gözden geçirdikleri Kamu Personeli Kanun Taslağı’nı konfederasyonlara vereceklerini belirterek, konfederasyonlardan üye alınarak üçüncü bir komisyon kurulacağını, bu taslağın Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesini ve TBMM’ye sevkini arzu ettiklerini bildirdi.

Farkın maliyeti 450 milyon YTL

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan’ın verdiği bilgiye göre, memurlara yüzde 2.38’lik farkın ocaktan itibaren ödenmesinin bütçeye 450 milyon YTL yük getireceğini aktardı. Aksu, ek zammın nisandan itibaren eşelmobil sistemine göre hesaplanması konusundaki ısrarlarının sürdüğünü açıkladı. TÜİK verilerine göre, memurların yüzde 2.5 zamma göre 2 YKr borçlandırıldığını söyleyen Aksu, "614.98 YTL ödenecekti, 615 YTL ödedik’ dediler" diye konuştu. TÜİK’e göre en düşük memur maaşının 4 kişilik ailenin asgari geçim düzeyi olan 1475 YTL olmasını istediklerini belirten Aksu, ancak, pazarlık marjı bulunduğunu ifade etti. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da enflasyondan kaynaklanan kayıpların nisandan başlanarak ödenmesi gerektiğini ve bunun son teklif olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!