Memura ‘biber gazı’, imama sendika sürprizi

Güncelleme Tarihi:

Memura ‘biber gazı’, imama sendika sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2001 00:00


Hasan TÜFEKÇİ / ANKARA
Haberin Devamı

Memurların sokağa dökülmesine yol açan Kamu Sendikaları Yasa tasarısı, dün Genel Kurul'da kabul edildi. Koalisyon ortakları, FP'nin Meclis'i terk etmesinden yararlanıp, DYP'nin de desteğini alarak 53 maddelik tasarıyı kolayca yasalaştırdı. Hükümetin verdiği bir önergenin kabul edilmesiyle, ‘‘İmamlara’’ da sendika kurma hakkı tanındı.

Yasanın görüşüldüğü saatlerde Ankara Kızılay Meydanı'nda KESK'e bağlı memurlar aleyhte gösteri yaptılar. Aynı saatlerde Kamu-Sen Başkanı Resul Akay ve arkadaşları, Genel Kurul'da yasanın çıkması için kulis yaptılar. Kamu-Sen üyeleri, tasarının kabul edilmesini, ‘‘Yasak kararına’’ rağmen Genel Kurul'da alkışlarla kutladılar. Yasa, ‘‘Genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda, KİT'lerde, özel yasalarla veya bunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini’’ kapsıyor.

YASA NE GETİRİYOR?

Diyanet hizmetleri ile vakıf çalışanlarına getirilen sendikalara üye olma yasağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın hükümet adına verdiği bir önerge ile kaldırıldı. Buna göre artık imamlar da sendika kurma hakkına sahip oldular.

Yasa, Anayasa'da ‘‘Toplu sözleşme ve grev hakkı’’ bulunmadığından memurların bu haklardan yararlanmasına olanak sağlamıyor. Memurlar, bağlayıcı bir yanı bulunmayan ‘‘Toplu görüşme’’ hakkını kullanabilecekler. Sendikal örgütlenmede aranacak koşullar da yasayla belirlendi. Bunların uygulanması aşamasında halen faaliyette bulunan bazı sendikalar kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklar. Yasa özetle şu hükümleri içeriyor:

Kamu görevlileri iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmalarından dolayı bir işleme tabi tutulamayacak ve görevlerine son verilemeyecek. İşveren, kamu görevlileri arasında sendika üyesi olup olmadıklarına göre bir ayırım yapamayacak. Sendika şubeleri en az 500 üye ile kurulabilecek.

Toplu görüşmeyi en çok üyeye sahip memur sendikasının bağlı bulunduğu konfederasyon yapabilecek. Kamu İşveren Kurulu ile yapılacak görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlanırsa taraflardan biri Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağırabilecek. Uzlaştırma Kurulu, Yüksek Hakem Kurulu Başkanı'nın başkanlığında, üniversitelerin konuyla ilgili bilim dallarının öğretimüyeleri arasından seçilecek dört üyeden oluşacak.

Yasaya aykırı hareket edenlere, gelirler ve giderler ile ilgili hükümlere uymayanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Faaliyette bulunan kamu görevlileri kuruluşları, yürürlükten sonraki 8 ay içinde yetkili kurullarını toplayarak yeni düzenlemeye uyumlu hale gelecekler.

Kimler sendikalı olamayacak

Yasa, hükmünün ardından, kimlerin sendika üyesi olamayacaklarını hükme bağlıyor. Buna göre, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar, Silahlı Kuvvetler mensupları, Milli Savunma Bakanlığı ile TSK kadrolarında çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri, MİT mensupları, Başbakanlık, bakanlık, bağlı ve bağımsız genel müdürlük müfettişleri ile murakıp, kontrolör ve bunların yardımcıları, emniyet hizmetleri sınıfı ve emniyet teşkilatında çalışan diğer hizmet sınıflarına dahil personel ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personeli, ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri.

Eylemi özel tim bitirdi

TBMM'de dün akşam kabul edilen Memur Sendikaları Yasası'nı protesto etmek için toplanan KESK üyesi memurlara, polis su ve gaz bombası ile müdahale etti. Müdahaleye Özel Harekat Birliği'ne bağlı polisler de katıldı. KESK üyeleri, kamu çalışanları sendika yasa tasarısını protesto etmek için dün saat 15.00'de Güven Park'ta oturma eylemi başlattılar. Yasanın Meclis'te görüşülmeye başlandığı haberinin gelmesinin ardından, memurlar, slogan atarak Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapattı. Sami Evren ve MYK üyeleri de Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmek talebiyle Başbakanlığa gittiler. Başbakan Ecevit'in binadan ayrıldığının öğrenilmesi üzerine, sendika üyeleri slogan atarak, oturma eylemini sürdürdü.

Eylemcilerin dağılması için yaklaşık iki saat süre tanıyan polis, eylemin sona ermemesi üzerine, boyalı su sıkarak ve biber gazı kullanarak müdahale etti. Müdahaleye kamuflaj kıyafetli ve kar maskeli Özel Harekat Birliği'ne bağlı polisler de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!