Medyada yeni birleşme ikinci devi doğurdu

Güncelleme Tarihi:

Medyada yeni birleşme ikinci devi doğurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Su dağıtım şirketi olarak kurulan Vivendi ile içecek dağıtım şirketi olarak kurulan Seagram, Canal Plus'ı da bünyelerine alarak Time Warner'dan sonra dünyanın 2'inci büyük medya şirketini oluşturdu. Seagram ile Vivendi bir süre önce birleşmişlerdi. 90 milyon Euro sermaye ile kurulan yeni şirket Vivendi Universal adını aldı. Şirket, medya, müzik, telekomünikasyon, film ve internet alanlarında faaliyet gösterecek.

Yeni şirket Fransa'da borsaya kayıtlı bulunan şirketler arasında da büyüklük açısından 3'üncü sırada bulunuyor.

Vivendi Universal'i oluşturan, Vivendi, Seagram ve Canal Plus, birleşince toplam 250 bin çalışanı ile 100 ülkede faaliyet gösteren bir dev haline geldi. Yönetim kurulu başkanlığını Jean Marie Messier'in yapacağı Vivendi Universal'i oluşturan üç kuruluşun kısa tarihçeleri şöyle:

VİVENDİ

Vivendi firması 1853 yılında Paris'te su dağıtımı yapan bir şirket olarak kuruldu. Vivendi kuruluşunun ardından diğer alanlara el attı. Vivendi 1980'lerde ödemeli kanallar (Pay TV) ve mobil telefon alanlarına girdi. Daha sonra, yayıncılık, multimedya ve internet işine girdi.

Vivendi son olarak Seagram'ın medya alanındaki hisselerini satın almak üzere harekete geçti ancak birleşme uzun süre Avrupa Komisyonu Rekabet Masasında kaldı ve geçtiğimiz ay Vivendi Seagram işbirliği onaylandı.

SEAGRAM

Seagram ise, 1924 yılında kuruldu. 190 ülkede alkollü alkolsüz içecekler dağıtımı yapan Seagram'ın dağıtımını yaptığı markalar arasında Chivas Regal, Martell Cognacs, Absolut Vodka gibi markalar yer alıyor.

Seagram'ın medya ve müzik alanındaki çalışmaları ise 1924'den beri devam ediyor. Hollywood'daki Universal Stüdyolarının sahibi olan kuruluşun Kaliforniya,Florida ve Japonya'da teknolojik birimleri bulunuyor.

CANAL+

Canal Plus Fransa'da 1984 yılında kurulan ve Avrupa'nın 11 ülkesinde 14 milyon ödemeli kanal ve dijital kanal abonesi bulunan bir kuruluş olarak tanınıyor. Canal Plus'ın ayrıca 14 ülkede 25 televizyon kanalı bulunuyor.

Canal Plus ayrıca prodüksiyon, film üretimi ve dağıtımı, televizyon ve video filmleri ve multimedya prodüksiyonu alanlarında faaliyet gösteriyor.

Yeni devin şirketleri

TV-FİLM

Canal+

Universal Studios

Tame parkları

YAYINCILIK

Havas

Medical Observer

L'Express

MÜZİK

Universal Music Group

İNTERNET

VivendiNet

Vizzavi

İLETİŞİM

Cegetel

Vivendi International

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!