Medya devi Kirch'in batışı Alman futbolunu zora soktu

Güncelleme Tarihi:

Medya devi Kirchin batışı Alman futbolunu zora soktu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2002 01:32

Alman medya imparatoru Leo Kirch'in iflasın eşiğine gelmesi Alman futbolcularının maaşlarını da tehlikeye soktu. Kirch'in TV yayınları için futbol kulüplerine yaptığı ödeme ve dolayısıyla futbolcuların ödemeleri tehlikeye girdi.

Bankaların devlet garantisi altında futbol kulüplerine kredi verilmesiyle ilgili planları ise ‘‘futbol vergisi mi geliyor’’ tartışmalarına yol açtı.

Medya imparatoru Leo Kirch'in iflası, Alman futbolunu da iflasın eşiğine getirdi. Kirch'in TV yayınları için futbol kulüplerine yaptığı ödemelerin tehlikeye girmesi üzerine Alman futbolcuların paralarının ödenmesi de tehlikeye girdi. Bu durumda futbol kulüplerinin masrafının vergi gelirlerinden karşılanacağı gündeme geldi. Bazı eyaletlerin ve federal hükümetin futbol kulüplerine yılda 200 milyon euro güvence vermeyi planladığı açıklandı. Yılda her biri beş milyon euroya kadar para kazanan Alman futbolcularının paralarının çalışanların vergi gelirlerinden ödenmesinin gündeme geleceği haberi ise kamuoyunda çok yoğun tepki yarattı.

GELİRLERİ

Alman lig maçlarının yayın hakkı Kirch grubuna ait. 2004 yılına kadar futbol yayın hakkını elinde tutan Kirch grubu, 1.53 milyar euro karşılığında dört yıllık yayın hakkını satın aldı. Kirch grubunun ödediği bu paralar Alman liglerine paylaştırılıyor. Bu sezon için Kirch grubunun Alman birinci lig kulüplerine ödemesi gereken miktar 286.32 milyon euro, ikinci lig kulüplerine ise 71.58 milyon euro.

Alman futbolcularının kazançlarının da aşırı yüksek olduğu kaydedildi. İkinci ligde oynayan normal bir futbolcunun bile yıllık geliri 500 bin Euro'ya ulaşabiliyor.

SORUN ÇOK BÜYÜK

Futbolcuların milyonlar kazanmasının televizyonların maç yayın hakkını almasıyla başladığı ve giderek astronomik rakamlara ulaştığı kaydedildi. Almanya'da ilk yayın hakkını ZDF'in aldığı, 1965/1966 yılında devlet televizyonları olan ZDF ve ARD'nin yayın hakkı için 650 bin mark ödediği, sonra Kirch grubunun yayın hakkını aldığı ve yayın hakkının giderek milyon sınırını aştığına dikkat çekiliyor.

Kirch grubunun iflas etmesi durumunda yayın hakkının tekrar ARD Sportschau programına verilmesi istendi, ancak ARD yetkilileri kasada maç yayın hakkı için para olmadığını açıkladı. Bu durumda dünya kupası maçlarının Almanya'daki yayın hakkının da tehlikeye gireceği belirtildi. Gerek lig maçları gerekse dünya kupası maçlarının yayın hakkını Kirch grubu elinde tutuyor.

VERGİLER ERİYOR

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Gerhard Schröder, yayın haklarıyla ilgili yeni sözleşmeler yapılıncaya kadar devlet veya eyaletlerin devreye girerek kredi almak isteyen futbol kulüplerine kefil olması planlarına destek verdi.

SPD'li Federal Çalışma Bakanı Walter Riester ise futbol kulüplerine devlet destekli kredi verilmesine karşı çıktı.

Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) Başbakan adayı Edmund Stoiber de, kredi alacak futbol klüplerine devletin kefil olması yönündeki planlara tepki gösterdi.

Edmund Stoiber, bu kredilerin geri dönmeyeceğine dikkat çekerek, vergi mükelleflerinin paralarının çarçur edilmesine izin verilmemesini istedi.

Dünya Kupası yayını tehlikede

Kirch Grubu’nun yaşadığı zor günler, 2002 Dünya Futbol Şampiyonası’nın Almanya’daki yayınını da tehlikeye soktu. Çünkü, yayın hakkını satın alan Kirch’in bu konuda yapması gereken ödemeleri de gerçekleştiremediği belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!