MEDEF: Sizin kriz, yabancıya fırsat

Güncelleme Tarihi:

MEDEF: Sizin kriz, yabancıya fırsat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2001 01:52

Fransız Girişimciler Birliği'nin (MEDEF) Başkanı Ernest Antoine Seilliere ile Renault'un CEO'su Louis Schweitzer, ‘‘Türkiye'nin yaşadığı kriz, yabancı yatırımcı için engel değil, fırsat’’ dedi. Schweitzer, Türkiye krizinin diğer ülkelerden farklı olduğunu söyledi.

Türkiye'ye kriz günlerinde büyük bir çıkarma yapan Fransız patronlardan destek mesajları geldi. İstanbul'u ziyaret eden MEDEF Başkanı Ernest Antoine Seilliere ve Renault'nun CEO'su Louis Schweitzer, ‘‘Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancıların krizi engel değil, fırsat olarak görmesi gerektiği’’ görüşünde birleşti.

Krizi atlatmak için kararlılık ve enerjik önlemlere ihtiyaç olduğuna işaret eden MEDEF Başkanı Ernest Antoine Seilliere, ‘‘Türk ekonomisinin bugün hassas dengeler üzerinde, oldukça kırılgan olduğunun elbet farkındayız’’ dedi.

Krizi atlatmanın zaman alacağını belirten Seilliere, MEDEF olarak Türkiye'nin avantajlarıyla zorlukların üstesinden geleceğine inandıklarını bildirdi. Seilliere, yabancıların Türkiye'deki yatırımlarını arttırmak ya da Türkiye'ye gelmek için krizi engel olarak görmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Yıllardır Türkiye'de yatırımlarını sürdüren Fransız otomobil üreticisi Renault'nun CEO'su Louis Scheweitzer de Türkiye'deki krizin diğer ülkelere göre farklı olduğunu söyledi. ‘‘Kriz, Türk ihracatçılarının yararına olduğuna göre buradaki yabancı yatırımcılara da yeni fırsatlar getirecek, yeni ufuklar açacak’’ diyen Schweitzer, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'de herşeye rağmen krizdeki diğer ülkelerde pek rastlanmayan ekonomik bir canlılık söz konusu. Bu ihracat için olumlu bir faktör. Bu yüzden, hem Türk sanayicilere, hem Türkiye'ye yerleşmiş yabancı yatırımcılara Türk pazarıyla kendilerini sınırlamamalarını tavsiye ediyoruz. Batı Avrupa pazarının yanısıra Orta Avrupa Pazarı, komşu ülkeler büyük fırsatlar sunuyor.’’

AB'DE LOBİ YAPIYORUZ

MEDEF Başkanı Ernest Antoine Seilliere ve Renault'nun CEO'su Louis Schweitzer, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olacağına da inanıyor.

Avrupa'nın Türkiye'yi de içine alarak genişlemesinin hem coğrafi, hem de kültürel olarak stratejik önemde olduğunu belirten MEDEF Başkanı Seilliere, bu konuda şunları söyledi:

‘‘MEDEF, TÜSİAD ile birlikte Türkiye'nin AB'ye üyeliği için Brüksel nezdinde çeşitli temaslarda bulunuyor bir süreden beri. MEDEF Türk lobiciliğini açıkca destekliyor. Elbet Kopenhag Kriterleri gibi bazı şeylerin aceleye gelmeyeceğini biliyoruz. Ama Türkiye'nin 65 milyonu, AB'ye girmeye hazırlanan Bulgaristan'ın 25 kat büyük ekonomisi göz önüne alındığında üyeliği Avrupa'nın yararına olacak. Avrupa'nın Türkiye'yi de içine alarak genişlemesi hem çoğrafi, hem kültürel olarak stratejik önemde.’’

Avrupa, Türkiye'yi iyi anlamış değil

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinde artık dönüşü olmayan bir yola girdiğini düşünen Renault'nun CEO'su Louis Schweitzer ise şöyle konuştu: ‘‘Türkiye'nin sorunu kendisini iyi tanıtmamış olmasında yatıyor ve Avrupa Türkiye'nin laikliğini yeterince anlamış, değerlendirmiş değil. Renault gibi Türkiye'yi Avrupa'ya entegre eden yabancı şirketler var. Turizmden, bu ülkeye yerleşmiş yabancılara kadar geniş bir yelpazede yer alan kişisel temaslar var. Turizmin gelişmesi de bazı şeyleri değiştirecek. Avrupa da pekçok konuda onu anlamış değil. Laikliğini iyi değerlendirmiş değil. Zamanını bilemem ama Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşeceğine inanıyorum.’’

Seilliere: Haftada kaç saat çalışıyorsunuz?

Türk Fransız Ticaret Derneği'nin toplantısında kendisine yöneltilen bazı soruları yanıtlayan MEDEF Başkanı Seilliere'in topluluğa yönelttiği soru ilginçti: ‘‘Türkiye'de haftada kaç saat çalışılıyor?’’ Seilliere, kendisine neden bunu merak ettiğini sorduğumuzda ise yanıtı şöyle oldu: ‘‘Bildiğiniz gibi Fransa'da 35 saat yasallaştı ve bu ekonominin rekabet kapasitesini sekteye uğratan birşey. Türkiye'nin çalışma saatlerinde bir kısıtlama var mı diye merak ettim. Cevabın hayır olacağını umuyordum, yanılmamışım. Sizde çalışma saatleri daha uzun. Türkiye'nin bize göre hálá bazı avantajları var.’’

Hammam'da buluştular

MEDEF üyeleri ile TÜSİAD üyeleri Sirkeci'deki Hammam'da önceki akşam yemekte buluştular. MEDEF Başkanı M.Ernest-Antoine Seiliere ve beraberindeki 70 kişilik heyet önceki gece TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın ev sahipliğini yaptığı yemeğe katıldı. Saat 21.00'da kokteylle başlayan gecede, Boğaz manzarası eşliğinde davetlilere karışık zeytinyağlı tabağı, haydari soslu beğendili börek, limon soslu piliç ızgara ve dondurmalı meyve salatası ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!