Meclis Ziraat ve Emlakbank'tan bilgi alamıyor

Güncelleme Tarihi:

Meclis Ziraat ve Emlakbanktan bilgi alamıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2003 16:15

TBMM KİT Komisyonu Başkanı AKP'li İsmail Özgün, Ziraat Bankası'ndan ve tasfiye çalışmaları süren Emlak Bankası'ndan kredi verilen firma ve kişilerle ilgili bilgileri alamadıkları için altkomisyonu toplayamadıklarını bildirdi. Özgün, bu bankaların "ticari sır" gerekçesiyle kendilerine bilgi vermediklerini belirterek "Benim komisyon başkanı olarak bu bilgilere ulaşmam lazım. Bunları kamuoyuna açıklamak zaten yasalara aykırı" dedi.

Haberin Devamı

TBMM KİT Komisyonu, Ziraat Bankası ve tasfiye sürecinde olan Emlak Bank'tan 7 aydır kredi verilen firma ve kişilerin isimleriyle ilgili bilgileri alamadı. Komisyon Başkanı AKP'li İsmail Özgün, bu  bankaların "ticari sır" kavramına sığınarak bilgi vermediklerini belirterek, "Benim komisyon başkanı olarak bu bilgilere ulaşmam lazım. Bunları kamuoyuna açıklamak zaten yasalara aykırı" dedi.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AKP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, geçtiğimiz Mart ayında Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile ilgili kurdukları altkomisyonlarla çalışmalara başladıklarını ancak kamu bankalarından bilgi alamadıklarını bildirdi.

Özgün, Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) raporlarında firma ve kişilerin isimlerinin kod numaraları verilerek yer aldığını ancak bu bilginin kendileri için yeterli olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Özgün, ısrarlı girişimleri sonunda Halk Bankası'nın 1998-1999-2000 ve 2001 yılı hesaplarına ilişkin bilgileri aldıklarını ancak Ziraat Bankası ve Emlak Bank'ın hala kendilerine bilgi vermediğini kaydetti. Özgün, bu nedenle Ziraat Bankası'nın 2000-2001 yılları, Emlak Bankası'nın ise 1998-1999-2000 ve 2001 olmak üzere dört yıllık raporlarının hazırlanamadığını açıkladı.

Tasfiye edilen Emlak Bankası ve Ziraat Bankası'ndan "Ticari Sır" kavramı gerekçe gösterilerek bilgi verilmediğini anlatan Özgün, "Bu bilgileri kamuoyuna açıklamak zaten yasalara aykırı ancak benim komisyon olarak bu bilgilere ulaşmam gedekiyor. Sorumluluğu milletvekillerine ait. Kamu Bankaları Yönetim Kurulu çekinceli davranıyor. Bir kere daha görüşeceğiz. Ben bu bilgileri almadan rapor hazırlayamam. Komisyon olarak Ocak sonu itibariyle 2001'e kadar olan hesapları tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Başkan Özgün, bankalardan istedikleri bilgileri alma konusunda ısrarlı olacaklarını ve bu konuda Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın ile yeniden görüşeceğini de bildirdi.

ARALIK SONUNDA SAVCILIĞI TOPLU BAŞVURU

KİT Komisyonu Başkanı AKP'li Özgün, bu yıla kadar komisyonda ibra edilmeyen hesap olmadığını ancak bu yıl geçen Mart ayından bu yana çeşitli kamu kuruluşlarına ilişkin 18 hesabı ibra etmediklerini anımsattı. Özgün, önümüzdeki haftadan itibaren denetim faaliyetlerine yeniden başlayacaklarını ve Aralık ayı sonunda ibra edilmeyen hesaplarla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığına toplu başvuru yapılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

KİT Komisyonu, bu yıl Atatürk Orman Çiftliği, Türk Patent Enstitüsü Kurumu, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Eti Holding A.Ş., Özel İskan Fonu, Sümerhalıcılık-El Sanatları San ve Tic. A.Ş., Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin son yılllara ilişkin hesaplarını ibra etmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!