MB kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

MB kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 19:58

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17,50'de kaldı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, son dönemde açıklanan veriler, yılın ikinci yarısında ekonomik faaliyette iç talep kaynaklı olarak bir yavaşlama görüleceği ancak bu yavaşlamanın keskin olmayacağı yönündeki öngörüleri teyit eder nitelikte olduğu belirtildi.

Merkez Bankasının Haziran ayı içinde aldığı tedbirler ve sonrasında kararlı duruşunu devam ettirmesinin, orta vadeli enflasyon üzerindeki baskıları azalttığı bildirilen açıklamada, Ağustos ayında enflasyon bekleyişlerindeki bozulmanın durduğu, hatta sınırlı oranda iyilesme gözlendiği kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Bunun yanında, son dönemde uluslararası likidite koşulları nispeten olumlu seyretmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda, Para Politikası Kurulu, orta vadeli enflasyon görünümünde bir önceki aya kıyasla kısmi bir iyileşme olduğu saptamasını yapmıştır. Ancak, petrol ve diğer emtia fiyatlarından kaynaklanan risklerin sürmesi, bekleyişlerin orta vadeli hedeflerle henüz uyumlu olmaması ve uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkmamış olması para politikasında temkinli olma gereğini de beraberinde getirmektedir.

Bunların yanı sıra, yüzde 4 olan 2007 yılı enflasyon hedefine ulaşılabilmesi açısından gelirler politikasının program hedefleri ile uyumlu olarak yürütülmesinin de büyük önem taşıdığı vurgulanmalıdır.”

Açıklamada, Para Politikası Kurulunun, 2007 yılı sonunda hedefe yakınsanabilmesi için temkinli duruşun bir süre daha devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini de yaptığı bildirilerek, “Orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin ortaya çıkması halinde, Merkez Bankası daha önceki duyurularında ve raporlarında ifade ettiği ek parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır” denildi.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulunun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağının özenle vurgulanması gerektiği de ifade edilen açıklamada, Para
Politikası Kurulu değerlendirmelerinin özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı kaydedildi.

FAİZ ORANLARI

Açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) sabit kalmasına karar verdi.

Gecelik faiz oranları çerçevesinde, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50, borç verme faiz oranı yüzde 22,50, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50, borç verme faiz oranı yüzde 25,50, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50 olarak kaldı.

Toplantıya, Durmuş Yılmaz (Başkan), Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Güven Sak, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!