MB günlük döviz alım miktarını yükseltti

Güncelleme Tarihi:

MB günlük döviz alım miktarını yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 15:24

Merkez Bankası, döviz arzındaki artış nedeniyle rezervi güçlendirme kararı aldı.

Haberin Devamı

Banka, 25 Temmuz'dan itibaren günlük döviz alım ihale tutarını 45 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkaracağını açıkladı. Bu tutarın 40 milyon doları ihale, 80 milyon doları opsiyon olacak.

Merkez Bankası, döviz alım ihaleleri ile ilgili bir açıklama yaptı. Merkez Bankası'nca düzenlenen döviz alım ihalelerinin esas amacının dalgalı kur rejiminin temel ilkeleri ve işleyiş biçimi ile çelişmeyecek şekilde döviz rezerv seviyesini artırmak olduğu kaydedilen açıklamada, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmanın karşılaşılabilecek iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesinde büyük katkı sağladığı ifade edildi.

Buna ek olarak, Hazine’nin dış borç ödemelerinin gerçekleştirilmesi ve ülkemize özgü bir durum olan Merkez Bankası bilançosunda yükümlülükler içinde önemli bir yer tutan isçi dövizi hesaplarının uzun vadede aşamalı olarak azaltılması gerektiği belirtilen açıklamada, bu nedenle, Merkez Bankası'nın döviz arzının döviz talebine kıyasla arttığı dönemleri rezerv seviyesini artırmak için bir fırsat olarak değerlendirdiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Ocak-Temmuz 2007 dönemi döviz arzındaki gelişmeler incelendiğinde, uluslararası likidite koşullarının da etkisiyle ülkemize yönelik sermaye girişlerinin oldukça güçlü seyrettiği ve bu döviz arzının önemli bir bölümünün yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında biriktiği görülmektedir. Önümüzdeki dönemde de uluslararası likidite koşullarında büyük bir değişim oluşmadığı durumda, genel seçim sürecinin sona ermesi ve makro ekonomik politikalara ilişkin olumlu beklentilerle ülkemize yönelik sermaye girişlerinin güçlü olmaya devam edeceği ve yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarını artırmada geçmiş dönem kadar istekli olmayabilecekleri, dolayısıyla döviz arzının döviz talebine kıyasla giderek artacağı düşünülmektedir.

Bu çerçevede, 2007 yılı için yıllık bir ihale programı açıklanmış olmasına rağmen, rezerv birikiminin hızlandırılması amacıyla, 25 Temmuz 2007 tarihinden itibaren başlamak üzere ihalelerde alımı yapılacak tutarın günlük 40 milyon dolar ihale ve 80 milyon dolar opsiyon olmak üzere en fazla 120 milyon dolar olarak artırılmasına karar verilmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!