MASAK tespit ederse savcılığa bildirir

Güncelleme Tarihi:

MASAK tespit ederse savcılığa bildirir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2015 01:18

Gümrük Bakanlığı, MASAK’ın yurda sokulan nakit paraya ilişkin ‘kara para’ tespiti olması durumunda her halükârda Savcılığa bildirim yaptığını açıkladı.

Haberin Devamı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı’ndan Hürriyet Gazetesi’nde dün yer alan “Bırakınız Geçsinler, Gümrüksüz Para Sahası” başlıklı habere ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada yurda girişte yapılan beyanın doğru olmadığının tespiti halinde bu durumun MASAK’a iletildiği belirtilerek, “MASAK’ın kara para ile ilgili bir tespiti olması durumunda her halükârda Savcılığa bildirim yapıldığı unutulmamalıdır” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Ülkemize, bankacılık sistemi dışında gerçekleşen ve yolcu beraberinde ülkemize getirilen veya ülkemizden çıkarılan nakdin, giriş ve çıkışına ilişkin usul ve esaslar 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın 8, 11 ve 12 inci maddelere göre; mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen nakdin tasarrufu serbesttir. 32 sayılı Karar uyarınca girişi serbest olan nakdin yolcu beraberinde yurda getirilmesinde bir engel bulunmamakta olup, yurda getirilen nakdin beyan edilmesi de zorunlu değildir.

Haberin Devamı

HİÇBİR FARK YOKTUR

Yasal düzenlemelerle getirilen bu hükümlerden hareketle; Gümrüklerde nakit beyanına ilişkin yapılacak işlemlere yönelik olarak, 2013/1 sayılı Genelge çıkarılmış, ancak söz konusu genelgenin uygulamasıyla ilgili Gümrük İdarelerimizde zaman zaman farklı anlama ve yorumlardan kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Bu nedenle ortaya çıkan bu farklı anlama ve yorumlamaların açıklığa kavuşturulması amacıyla 2015/1 sayılı Genelgenin yayınlamasına gerek duyulmuştur. İki genelge arasında hiçbir fark yoktur. Sonuç olarak; 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunla getirilen düzenlemelerin halen yürürlükte olduğu, bu düzenlemelere aykırı olarak genelgelerle farklı hükümler getirilemeyeceği açıktır. Gümrük idaresi her zaman beyana davet edebildiği gibi, gümrük idaresince; giriş yapan yolcunun beraberindeki nakdin kaynağının beyan edilmesinin istendiği durumlarda beyan doğru yapılmak zorundadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!