Marmara Bira'yı kurdu Efes Pilsen'e sattı

Güncelleme Tarihi:

Marmara Birayı kurdu Efes Pilsene sattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

POAŞ ihalesinde 1 milyar 150 milyon dolarla (308.5 trilyon lira) en yüksek teklifi veren Hayyam Garipoğlu'nu kamuoyu Marmara Bira markası ile tanıdı. 26 yıldır kimsenin yatırım yapmadığı bira sektörüne Toros Biracılık şirketini kurarak Marmara Bira markasını sokan Garipoğlu'nun bu girişimi uzun ömürlü olmadı. Alman bira teknolojisi kullanılarak üretilen Marmara Bira, Efes Pilsen, Tuborg'un yıllardır paylaştığı pazarda tutunamadı. Satış artırabilmek için ciddi fiyat promosyonları yapan Garipoğlu, bunlar da sonuç vermeyince, kurduğu Toros Bira'yı geçtiğimiz günlerde Efes İçecek Grubu'na sattı. 1954 yılında doğan

Hayyam Garipoğlu, iş hayatına Almanya'daki kimya eğitimini yarıda bırakarak girdi. Uzun yıllar, Liverpool pamuk borsasında çalışan Garipoğlu, bugün 28 şirketin sahibi. Adana, Amasya ve Lüleburgaz'da tekstil ve iplik fabrikaları bulunan Garipoğlu'nun kimya sektöründe de yatırımları bulunuyor.

‘‘25 yıllık tekstilciyiz, Ama hep Adana'da kaldık, bu yüzden tanınmadık’’ diyen Hayyam Garipoğlu, bira sektörüne girişiyle oturduğu Türkiye gündeminden bir daha hiç inmedi. 1995 yılında özelleştirilen Sümerbank, 103.7 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Garipoğlu'nun oldu. Bu ihalede en büyük rakibi, Marmara Bira'yı satın alan Anadolu Grubu oldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!