Marka merakı ithalatı arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Marka merakı ithalatı arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2018 08:30

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türk makine ihracatının yüzde 20 artışı yakalayacağını ancak 10 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildiğini söyledi. Karavelioğlu, “Büro makineleri ve motor hariç, pompa ve kompresör, iş makineleri, takım tezgâhları ile tekstil ve konfeksiyon makinelerindeki ithalatta marka özentiliği önemli rol oynuyor” dedi.

Haberin Devamı

Tarım vazgeçilemez bir sektör. Tarım makineleri de bu sektörde hem verimlilik artışının hem de sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirilmesinin en büyük destekçisi. Türkiye tarım makineleri pazarında yüzde 90 yerlilik oranıyla öne çıkıyor. Türk firmaları da dünyada ön planda. Dünyanın en büyük ikinci tarım makineleri fuarı olan Bologna’daki EIMA Fuarı, bu yıl Türkiye’den 75 imalatçı firmayı ağırladı. Layne Bowler Pompa Sanayi’nin davetiyle katıldığımız EIMA Fuarı’na çiftçilerin katılımı oldukça yüksekti. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, dünyanın tarımla büyümeye karar verdiğini ve EIMA’nın canlılığı ve yabancı ziyaretçi profilinin bunu teyit ettiğini vurguladı. Dünya makine ihracatının yüzde 10 arttığını belirten Karavelioğlu, dünya tarım makineleri ihracatının yüzde 52 artarak 73 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Marka merakı ithalatı arttırdı

Haberin Devamı

TARIMDA AÇIK YOK

Türkiye’nin de tarım yatırımları için makine ve ekipman konusunda çok güçlü olduğuna dikkat çeken Karavelioğlu, şöyle konuştu: “Devlet tarıma yılda 7 milyar dolar destek veriyor ve tam bu kadar ticaret fazlası var sektörün. Bu sektör dövizle de borçlanmıyor. Seracılık tekniğini geliştirdik; yenilenebilir enerji kaynaklarımız ile bütünleştirdik. Sulama ekipmanları konusunda ithalata bağımlılığımız hiç yok. Traktörler bakımından pazarın yüzde 90’ı yerli. Tarım makineleri sektörümüzde ticaret açığımız yıllardır yok. Yıl sonunda 800 milyon dolara yakın ihracatı olacak. Otomotiv sektörüne kaydedilen yedekler ve komponent ihracatıyla 1 milyar dolar bile denilebilir.”

Ancak, makine ihracatında dış ticaret açığının yıl sonunda 10 milyar dolar olacağını söyleyen Karavelioğlu, “Yıllık ihracat artışımız yüzde 20’ye yakın olacak; dünya ortalamasında artış yüzde 10. Son 10 ayda 14 milyar dolar ihracat yaptık, geçen yıla göre 2 milyar dolar daha yüksek var; birim fiyat 8 dolar/kg’a yükseliyor. Makinelerin yüzde 60’ı AB ve ABD’ye gidiyor. En pahalıları, en ilerileri. 10 milyar dolar açık neden? Büro makinelerinden 2.6 milyar dolar, motorlardan 2.5 milyar dolar, pompa ve kompresörlerden 1.3 milyar dolar, iş makinelerinden 1.1 milyar dolar, takım tezgahlarından 1 milyar dolar, tekstil ve konfeksiyondan 1 milyar dolar. Büro makineleri ve motor meselesi muhakkak çözülmeli. Diğerlerinde marka özentisi olmak önemli rol oynuyor. Böyle bir lüksümüz yok” diye konuştu. Karavelioğlu, devletin bu konuda tedbirler aldığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Bunlara ek olarak teknoloji ve makine geliştirmenin bağımsızlık meselesi olduğu topluma anlatmalı.”

Haberin Devamı

EIMA FUARI’NA TEKNOLOJİ DAMGASI

EIMA Fuarı’nda teknolojinin tarımdaki etkileri dikkat çekti. Sadece tek bir yazılımla traktörün tarlayı düz sürmesi yüzde 10 verimlilik artışı sağlıyor. İtalyan Stonex firması GPS teknolojisinden yararlanıyor. Yine İtalyan Aermatica3D şirketi drone yardımıyla ilaçlama yapılmasını sağlıyor. Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği Başkanı Şenol Önal Türkiye’de de bunları yapabileceklerini ancak satacak çiftçi bulamayacaklarından yakındı. Önal, pazarın çok yaşlı makinelerden oluştuğunu belirterek hurda teşvikinin traktörlere verilmesinin ve teknolojinin gelmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!