Maliye'ye cezalardan para yağdı

Güncelleme Tarihi:

Maliyeye cezalardan para yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 08:45

Devletin bu yılın ilk yedi aylık döneminde tahsil ettiği para cezaları geçen yılın aynı dönemine göre bir kattan fazla artarak 2.3 milyar YTL'ye kadar yükseldi. En yüksek artış yüzde 581'le vergi cezalarında yaşandı.

Maliye Bakanlığından edinilen verilere göre bu yılın ilk yedi aylık döneminde tahsil edilen idari, adli ve veri para cezaları geçen yılın tümünde tahsil 1.8 milyar YTL'nin de üzerine çıktı. İlk yedi ayda tahsil edilen cezalar 2 milyar 276 milyon YTL düzeyine ulaşırken, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 121.3 oranında artı. Bu yüksek artışa rağmen tahsil edilen ceza, tahakkuk edilen toplam cezanın yüzde 20.3'ü düzeyinde kaldı. Başka bir ifadeyle devlet çeşitli nedenlerle kestiği her 100 liralık para cezasının ancak 20 lirasını tahsil edebildi. Temmuz sonu itibariyle kesilen toplam para cezası 11 milyar 129 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.

Ocak-temmuz döneminde en yüksek tahsilat artışı yüzde 581'le vergi cezalarında yaşandı. 8 milyar 460 milyon YTL olan tahakkuk ettirilen vergi cezalarının 824 milyon YTL'lik kısmı tahsil edildi. Tahsilat tahakkuk ettirilen cezanın yüzde 9.5'i gibi düşük bir düzeyinde kaldı. Geçen yılın aynı döneminde tahsil edilen vergi cezalarının tutarı 120.9 milyon YTL düzeyinde kalmıştı. Bu yıl bu ölçüde bir veri cezası tahsilatının ise TMSF'nin Uzanların vergi borçlarına karşılık olarak Maliye'ye yaptığı ödemelerin önemli bir kısmının da vergi ceza olarak tahsil edilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Bu dönemde tahsil edilen cezaların 1 milyar 45 milyon YTL'lik kısmını ise vergi ve diğer kamu alacaklarının gecikme zamları oluşturdu. Geçen yıla oranla yüzde 119.8 oranında bir büyüme kaydedilen vergi cezası tahsilatı ise tahakkuk ettirilen 1 milyar 308 milyon YTL'lik cezanın yüzde 79.9'u kadar bir büyüklük meydana getirdi. Geçen yılın ilk yerdi aylık dönemindeki vergi ve diğer kamu alacaklarının gecikme cezalarının tahsilatı 475 milyon YTL düzeyinde kalmıştı.

Devletin trafik para cezaları tahsilatı ise 202 milyon YTL olarak gerçekleşti. Devlet 389 milyon YTL olan kesilen trafik cezasının yüzde 51.9'unu tahsil etmiş oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise 242 milyon YTL'lik trafik cezası tahsilatı yapılmıştı.

Bu yıl ilk kez bütçeye gelir kaydedilmeye başlanan Kabahatlar Kanunu uyarınca 234.4 milyon YTL ceza verilirken bunun 78 milyon YTL'lik kısmı tahsil edildi.

Ocak-temmuz döneminde tahsil edilen yargı para cezaları 61 milyon YTL olarak gerçekleşirken, idari para cezaları tahsilatı da 31 milyon YTL'ye ulaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!